
Peste o sută de unităţi şcolare din judeţul Buzău nu au primit autorizaţie de securitate la incendiu. Directorii acestor instituţii au fost convocaţi la o discuţie cu responsabili de la I.S.U. şi Inspectoratul Școlar, pentru a găsi soluţii privind autorizarea.
Lipsa de bani, dar şi imposibilitatea de a modifica practic structura clădirilor sunt câteva dintre impedimentele care stau în calea autorizării şcolilor de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Sunt şi cazuri în care măsurile impuse de legislaţie nu pot fi puse în aplicare din cauza imposibilităţii de a modifica elementele de structură ale clădirilor supuse spre autorizare.
Până acum, directorii răspundeau direct de lipsa autorizaţiei de securitate la incendiu. Sarcina financiară şi responsabilitatea aparţin acum exclusiv autorităţilor locale.
La nivelul judeţului Buzău, peste 100 de unităţi şcolare nu au autorizaţie I.S.U.
Majoritatea scolilor au fost supuse unui proces de reparatii, reabilitari, structurale, in ultimii ani, proces care pentru unele dintre scoli continua si acum.
Despre cerintele specifice obtinerii autorizatiei ISU se stie de foarte mult timp. Treaba trebuia rezolvata inca din faza de proiectare, proces care trebuia sa prevada masuri clare si precise astfel incat constructorul si toti cei implicati ar fi trebuit sa le realizeze.
Criteriul „la noi merge si asa” iata ca ne aduce acum in fata unei stari de imposibilitate, in cele mai multe cazuri, de a obtine aceasta autorizatie, care ar trebui sa ne asigure ca toti copii nostri vor fi protejati impotriva oricarui risc potential.
Raspunderea comunitatilor locale pentru acest proces devine in majoritatea cazurilor o problema insurmontabila, fara posibilitati de finantare si executie. Ce sa mai vorbim de alocari de sume pentru mentinerea functionalitatii sistemelor de securitate.
In schimb, in fiecare an, de sarbatoarea Pastelui, ziua copilului, ziua nationala, Craciun, toti alesii locali gasesc bani in bugete pentru a se cumpara tot felul de „acadele”, cu sume considerabile. Nu spun ca nu ar trebui sa primeasca copii cadouri, gen carti sau rechizite, necesare procesului de educare, dar cu economii serioase se pot gasi resursele de a proteja aceiasi copii impotriva riscurilor din scolile noastre.
Ce sa mai vorbim de toalete perfect curate! Canalizari sau fose septice functionale! Fara de care DSP nici nu vrea sa auda ca sa poata da autorizatia de sanatate.
Toate astea sunt pretul nepasarii, superficialitatii, lucrului de mantuiala, pompierismului, fara o viziune pe termen lung al tuturor celor care au condus comunitatile noastre locale, judetene sau centrale.
22.08.2019 – 08,13