
Astăzi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Neron Lupașcu al județului Buzău organizează ‘Ziua Porților Deschise’, eveniment ce se va desfășura în toate subunitățile inspectoratului, între orele 09.00-14.00. Evenimentul este prilejuit de Ziua Protecției Civile din România, dată la care Regele Carol al II -lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468 / 1933. În cadrul acțiunii vor fi prezentate mijloace specifice de intervenție și modul de folosire a acestora. De asemenea, vizitatorii vor fi informați despre riscurile specifice și modul de comportare în diferite situații de urgență.
„Chiar și în condiții de pace omenirea s-a confruntat cu situații în care existența sa a fost pusă în pericol din cauza unor calamități sau catastrofe. Pentru prevenirea și înlăturarea urmărilor unor asemenea evenimente statele și-au creat sisteme care să gestioneze situațiile de urgență. Astfel, la 28 februarie, sărbătorim Ziua Protecției Civile din România, dată la care Regele Carol al II -lea semna Înaltul Decret Regal nr. 468 / 1933.
Aniversarea a 84 de ani de la atestarea documentară a protecției civile în România ne oferă prilejul rememorării faptelor de eroism ale profesioniștilor din cadrul structurilor de intervenție ale sistemului care, de-a lungul anilor au făcut ca numărul victimelor războiului și dezastrelor să fie mai mic.
Multiplicarea riscurilor nonmilitare la adresa securității naționale, la care pot fi adăugate evenimentele cauzatoare de victime omenești, distrugeri de bunuri etc. cu care s-au confruntat structurile specializate în ultimii ani, a impus reevaluarea, identificarea și implementarea unor mecanisme operaționale eficiente, bazate pe managementul integrat al situațiilor de urgență.
Începând din decembrie 2004, misiunile Protecției Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, ce duce mai departe tradiția, Protecția Civilă devenind un concept care întrunește experții din mai multe domenii, fiind utilizate forțe de intervenție ale structurilor destinate urgențelor de zi cu zi, dar și forțe complementare special destinate intervențiilor la urgențe majore.
Totodată, pe întreg mapamondul, ziua de 1 martie reprezintă, ZIUA INTERNAȚIONALĂ A PROTECȚIEI CIVILE’ conform unei rezoluții O.N.U. din 1972.
Activitățile Organizației Internaționale a Protecției Civile vizează permanent coordonarea și planificarea la nivel internațional a activităților de prevenire și gestionare a dezastrelor, precum și a eforturilor de atenuare a consecințelor accidentelor și calamităților de toate tipurile, în timp de pace său război”, .