
Azi, locuitorii comunei vor afla pericolele la care se expun prin depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor animale
Preocuparea pentru păstrarea surselor de apă este o prioritate în contextul în care peste 1.900 de localităţi din România sunt vulnerabile la poluarea cu nitraţi. Nitraţii sunt periculoşi pentru că apa infestată, odată consumată, scade rezistenţa generală a organismului, iar sugarii şi copiii pot chiar să moară.
Proiectul guvernamental „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” are ca scop reducerea poluării apei şi solului prin investiţii pentru depozitarea gunoiului de grajd şi informarea publicului pentru păstrarea surselor de apă curate. Investiţiile se derulează în 69 de localităţi din toată ţara aflate în zone vulnerabile la o asemenea poluare. În judeţul nostru au fost alese două localităţi în care să se deruleze activităţi în acest sens: Balta Albă şi Verneşti.
După ce la sfârşitul anului trecut a avut loc seminarul de la Balta Albă, astăzi a venit rândul comunei Verneşti să ia act de pericol, printr-o activitate organizată de Ministerul Mediului în biblioteca din localitate, începând cu ora 12:00. Obiectivul seminarului de la Verneşti este acela de a crea un grup de „cunoscători” care să sensibilizeze localnicii în privinţa riscurilor generate de poluarea cu nitraţi şi responsabilizarea lor în privinţa depozitării deşeurilor animale. Cei care au fost chemaţi să ia act de întreaga problematică sunt profesori, medici ori preoţi, pentru că aşa se poate face educaţie întregii comunităţi.