Un edificiu vechi de peste un mileniu şi jumătate, descoperit după ani de săpături, riscă să rămână doar un vis frumos al arheologilor dacă nu vor fi găsiţi bani pentru punerea lui în valoare. “Termele romane de la Pietroasele” ar putea fi un obiectiv turistic asemenea celor din peninsulă, care să atragă mii de curioşi, însă până la a deveni un muzeu în aer liber ar putea trece zeci de ani. Localnicii spun cu regret că pentru ei şantierul este doar o chestiune de patriotism local care nu le oferă niciun privilegiu.
Lucrările de modernizare a Drumului Vinului, care străbate zona deluroasă a judeţului Buzău, au scos la lumină, ruinele unui edificiu vechi de peste 1600 de ani. Potrivit arheologilor edificiul fusese reşedinţa căpeteniilor unei legiuni romane, care a fost trimisă de împăratul Constantin cel Mare la nord de Dunăre, să oprească năvălirile barbare. In interiorul clădirii funcţionau terme, un fel de băi publice asemănătoare celor de la Roma. Trupele care foloseau acest edificiu se presupune că ar fi cele care făceau parte din Legiunea a 11-a Claudia, legiune care avea baza la Durustorum.
După ce au înduplecat autorităţile judeţene să construiască un viaduct, care a înghiţit miliarde de lei, acum, pentru a arăta lumii istoria romanilor, arheologii ar vrea să restaureze termele şi să facă un muzeu, adică alţi bani.
Între localnici părerile despre importanţa descoperirilor sunt împărţite. Unii spun că doar pentru cei educaţi au valoare, în vreme ce alţii se cutremură când vorbesc despre trecutul îndepărtat. Puterea financiară a autorităţilor locale este însă redusă şi la capitolul investiţii nici nu se poate pune problema în a îngropa banii în istorie.
Pietroasele este cunoscută la nivel naţional prin mai multe descoperiri care au făcut vâlvă la momentul respectiv: Cloşca cu pui de aur, Castrul roman şi în ultimii ani – termele romane.