Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut o anchetă în cazul microbuzului CJ în care se aflau copii din Ansamblul Străjăncuţa şi care s-a răsturnat, marţi, pe DN 1 B, în judeţul Buzău, 11 persoane fiind transportate la spital.
Flutur a spus, astăzi, într-o conferinţă de presă, că a cerut o verificare a întregii situaţii, iar administratorul public al judeţului, Irina Vasilciuc, a fost împuternicită să facă această cercetare. El a spus că situaţia este „regretabilă” şi a subliniat că acţiunea la care ar fi urmat să participe membrii Ansamblului Străjăncuţa nu era a Consiliului Judeţean, iar microbuzul a fost închiriat la solicitarea primarului din comuna Straja.
„Este regretabil accidentul care a avut loc. M-a interesat dacă s-au respectat regulile în cazul acesta. Administratorul public al judeţului este responsabil cu ancheta în acest caz. Evident, cât de legal şi de moral este acest caz vom vedea”, a spus Flutur.
El a subliniat că CJ Suceava participă cu diverse formaţii la mai multe acţiuni de promovare a Bucovinei, dar că acţiunea la care urma să participe membrii Ansamblui Străjăncuţa nu era a CJ Suceava. Flutur a mai spus că aşteaptă rezultatul anchetei înainte să se pronunţe.
Potrivit presei locale, Ansamblul folcloric „Străjăncuţa” este condus de sora directorului general al Direcţiei Generale de Dezvoltare Strategii şi Programe a Consiliului Judeţean Suceava, Dragoş Juravle, iar copiii ar fi trebuit să ajungă în Bucureşti pentru a participa la o emisiune televizată alături de cântăreţii Sorin Filip şi Adriana Bucevschi, ultimii doi aflând-se ca persoane private în microbuz. La aceeaşi emisiune urma să participe şi cântăreţul Călin Brăteanu, care plecase înainte.
Microbuzul cu care circulau aceştia aparţine Centrului Cultural Bucovina, din subordinea CJ Suceava şi a fost cumpărat toamna trecută. Directorul general al Consiliului Judeţean, Dragoş Juravle, a explicat că a fost o invitaţie din partea unei televiziuni pentru ansamblul „Străjăncuţa”, iar primarul din Straja, Vasile Juravle, a cerut acceptul directorului Centrului Cultural Bucovina, Sever Dumitrache, pentru a folosi microbuzul, cu tot cu şofer, urmând ca Primăria să achite contravaloarea carburantului.
Conform presei locale, şoferul microbuzului mai are câteva luni până la pensie şi a obţinut, în toamna anului trecut, dreptul de a conduce un astfel de mijloc de transport. Directorul Centrului Cultural Bucovina, Sever Dumitrache, a declarat că Primăria Straja a emis o comandă prin care se solicită închirierea microbuzului instituţiei pentru a transporta membrii ansamblului „Străjăncuţa” în zilele de 27 – 28 martie 2012, la Bucureşti, la spectacolul „O seară cu cântec” organizat în studioul unei televiziuni, în vederea promovării folclorului, portului şi obiceiurilor din Bucovina, cu menţiunea că se va asigura combustibilul.
Dumitrache a mai spus că Sorin Filip, şeful Ansamblului „Ciprian Porumbescu”, se afla în microbuz în calitate de persoană particulară, el depunând cu o zi înainte o cerere de recuperare pentru 27 şi 28 martie, zilele aferente filmărilor.
Microbuzul CJ Suceava în care se aflau membrii Ansamblului Străjăncuţa din comuna Straja s-a răsturnat, marţi după-amiază, pe DN 1 B, în judeţul Buzău, după ce şoferul a întors fără să se asigure, iar maşina a fost acroşată în partea lateral-stânga de un autoturism la volanul căruia se afla un buzoian în vârstă de 43 de ani. În urma accidentului, 11 persoane cu vârste între 11 şi 59 de ani au fost transportate la spital. Toţi pasagerii au fost aduşi în Suceava cu un autocar al Ansamblului Artistic „Ciprian Porumbescu”.