Ieri, la Buzău a avut loc o întâlnire organizată de Colegiul Național al Asistenților Sociali, cu sprijinul UNICEF România, în cadrul proiectului „Forța de muncă din serviciile sociale care sprijină extinderea pachetului minim de servicii pentru copii”, proiect derulat în 24 de comune din județ, care va fi extins în alte 32 de localități până în iulie 2024. La eveniment a participat și prefectul Daniel Țiclea.

dezbatere dreptul la educație Buzău UNICEF prefect Daniel Țiclea

În cadrul discuțiilor, reprezentantul Guvernului în teritoriu a subliniat importanța vitală a educației pentru fiecare copil, indiferent de mediu sau circumstanțe:

Toți copiii, indiferent de mediul din care provin sau de circumstanțele în care se află, au dreptul la educație, la sănătate și la protecție socială. Educația este cheia spre bine, iar noi, autoritățile, trebuie să facem tot posibilul pentru a ne asigura că niciun copil nu este uitat sau neglijat în acest proces. Fiecare copil trebuie să aibă acces nediscriminatoriu la educație, iar dreptul la învățare trebuie să le fie respectat în întregime.

dezbatere dreptul la educație Buzău UNICEF prefect Daniel Țiclea

Totodată, șeful de la Casa Albă a evidențiat importanța colaborării între asistenții sociali, asistenții medicali comunitari și consilierii școlari pentru a putea identifica, în sistem integrat, situațiile de risc pentru copii și aducerea lor într-o zonă sigură:

Se pot face foarte multe în acest domeniu, mai ales prin operaționalizarea acțiunilor integrate ale tripletei: asistent social, asistent medical comunitar și consilier școlar și, bineînțeles, prin foarte multă muncă în teren. Ei trebuie să-și unească eforturile în cadrul comunităților, sprijiniți de autoritățile locale și centrale, pentru a identifica și veni în ajutorul copiilor aflați în afara sistemului de educație, a celor separați de familie, în general ca urmare a sărăciei, violenței sau abandonului, a celor care se confruntă cu lipsuri materiale grave.

Pe de altă parte, apreciez inițiativele de perfecționare a cadrului legislativ, dar mai ales profesionalizarea și reglementarea calității de asistent social prin organizarea acestei meserii într-un corp profesional. Este nevoie de profesioniști care să vină în sprijinul celor aflați în situații de risc și vulnerabilitate, pentru că fiecare copil contează, fiecare copil merită o șansă echitabilă în viață!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.