Salata iute este una dintre creaţiile cu care cercetătorii buzoieni au început deja să atragă atenţia legumicultorilor din ţară. Brassica juncea este numele ştiinţific, este înrudită cu varza şi salata pe care o cunoaştem toţi şi are calităţi alimentare şi medicinale deosebite.

Originară din zona Asiei, Brassica juncea este folosită de multă vreme în bucătăria din Nepal, în special în regiunile muntoase din Nepal, precum şi în bucătăria punjabi din partea de nord a subcontinentului indian. A fost aclimatizată în România de specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău, din seminţe cumpărate din Siria şi bănci de gene din Germania şi Anglia. Cercetătorii buzoieni le-au distribuit legumicultorilor din toată ţara şase varietăţi de salată picantă care tinde să creeze pasiune printre cultivatori.

Brassica juncea este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate. Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf.

Brassica juncea poate fi cultivată pe toată perioada anului iar consumul este recomandat înainte ca planta să producă floare, etapă în care frunza devine foarte iute şi amăruie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.