Singurul reper al culturii bizantine din Romania, ultimul blazon al Cantacuzinilor, a fost salvat de la pieire de Uniunea Arhitectilor din Romania. Casa cu Blazoane din comuna Chiojdu, judetul Buzau, este o comoara arhitecturala care era pe cale sa se prabuseasca dar fost cumparata, va fi restaurata cu bani europeni si urmeaza sa fie tranformata in obiectiv cultural.
Construita de moşnenii Izbăşoi in anul 1760, Casa cu Blazoane din comuna Chojdu este o capodopera a arhitecturii nationale si un reper al culturii europene. A fost restaurata o data si vanduta de cinci ori de-a lungul timpului dar nu si-a pierdut valoarea. Ultimul proprietar a facut eforturi sa o readuca la adevarata sa valoare dar pentru ca nu a reusit a vandut-o unor cunoscatori.
“Casa am cumpărat-o în anul 2004 cu suma de 400 de milioane. După aceea am încercat să o restaurez şi să prind un proiect de finanţare, nu am reuşit, de aceea în anul 2008 an vândut-o Uniunii Arhitecţilor din România cu suma de 35.000 de euro, cu toate că am avut o ofertă mult mai mare. Mi se oferea şi 100.000 de euro pentru achiziţia acestei case dar am făcut acest lucru pentru că am avut dorinţa de când am cumpărat această casă să fie restaurată şi din fericire astîzi ne găsim aici cu Uniunea Arhitecţilor şi împreună cu toţi cei implicaţi care au demarat proiectul pentru finanţare europeană. Dacă nu aţi fi vândut-o ce s-ar fi ales de casă? Casa nu ar mai fi fost în picioare şi probabil că încă un monument din România s-ar fi pierdut”, ne-a declarat Florin Drăgulin, ultimul proprietar al casei.
Ceea ce o face atat de speciala este unul dintre cele trei blazoane care troneaza pe peretele de la intrarea principala. Reprezinta vulturul bicefal, simbol al basileilor, ultimul blazon al Cantacuzinilor din Romania.
“Casa datând de la sfârşitul secolului 18, refăcută parţial la începutul secolului al 19 lea cunoscută sub numele de Casa cu Blazoane. O locuinţă superbă, o capodoperă a arhitecturii noastre naţionale şi cu mare valoare în orizontul european. Importanţa ei derivă din mai multe surse ale valorii. Întâi este o casă străveche pentru mediul nostru sătesc, am spus sfârşitul secolului al 18 lea. În al doilea rând din punct de vedere arhitectural este o capodoperă de echilibru şi de plasticitate. Acum, aşa cum este se poate bănui cu greu valenţele pe care casa le-a avut şi le va redobândi în urma procesului de restaurare. O volumetrie echilibrată, o dinamică volumetrică de toată măiestria modelată şi modulată. O decoraţie aş spune eu luxuriantă pentru vremea aceea, decoraţie în stucatură, pe plafon, pe pereţi pe exterior, printre care şi cele 5 elemente decorative circulare, blazoane. În centrul acestui şir de blazoane tronează şi va trona vulturul bicefal care este emblema bazileilor bizantini şi care a ajuns într-un lung periplu până la Chiojd şi cu semnificaţia de rigoare”, explica Călin Hionărescu, architect.
Amplasamentul, arhitectura dar mai ales încărcătura istorică face din Casa cu Blazoane un monument de o importanţă deosebită atât pentru moi dar mai ales pentru generaţiile ce vor veni. Si stucaturile care se regasesc atat in lemnul din exteriorul casei cat pe peretii interiori sunt unice in Europa si au semnificatii adanci.
“În foişorul acestei case, stâlpii cu grinzi fasonate decorativ din lemn, cu motive care derivă dintr-un repertoriu de ornamente impregnate de sacralitate. Vedem la nivelul stâlpilor cele două rotunde care simbolizează coarnele de berbec care reprezentau un animal sacru care păzea interiorul casei şi pe locatarii acestui interior. Micşorau unele forţe malefice care veneau din exterior, forţe, desigur din domeniul spiritelor. Este un spaţiu nobil. Clădirea avea 4 încăperi la nivelul de locuire. Aici avem o cameră care era camera de curat şi care era mobilată cu elemente preţioase ale vremii, aşa cum apare din documente. Aici avem o cameră în care se locuia, unde familia îşi ducea traiul de zi cu zi”, explica Călin Hionărescu.
Noul proprietar, Uniunea Arhitectilor din Romania, a atras fonduri europene si a demarat deja lucarile de reconditionare a casei, salvand monumental istoric de la o pieire sigura.
“Am constatat după ‘90 lucrând la direcţia Monumentelor că în zona Buzăului sunt o serie de monumente care sunt uitate, părăsite. Printre altele era şi cazul acestei case care a fost moştenită de o familie care nu mai avea capacitatea să aibă grijă de ea şi aflând prin intermediul domnului arhitect Hoinărescu de domnul Drăgulin, unul dintre ultimii proprietari, preocupat de altfel de a o salva, ne-am implicat”, ne-a declarat profesorul Peter Derer, presedintele Uniunii Arhitectilor din Romania.
Proiectul European prevede restaurarea cladirii si transformarea intr-un centru cultural. De asemenea, se are in vedere construirea unei pensiuni in mai multe case taranesti. Lucrarile la Casa cu Blazoane au inceput in anul 2012 si vor fi finalizate peste doi ani dar pana atunci turistii care doresc sa o viziteze sunt asteptati de specialisti care sunt deschisi sa le explice de ce constructia reprezinta o parte importanta a arhitecturii europene.