
Pericol de explozie în Buzău. O cisternă în care se aflau 1500 de litri de propan a luat foc în această dimineaţă după ce angajaţii unei firme care reparau recipientul pentru transportul gazelor inflamabile au lucrat se pare cu flacără deschisă. Mai mult de o oră pompierii nu au putut să intervină pentru că cisterna care ardea putea să explodeze în orice moment. În vecinătatea locului incendiului se aflau şi trei staţii Peco .Traficul pe drumul naţional 2B care leagă drumul european 85 de oraşul Buzău a fost oprit aproape două ore iar zona a fost evacuată pe o rază de 500 de metri.
Alarma s-a dat la ISU în jurul orei 10. Cei care au anunţat incendiul au spus că este vorba despre o butelie care arde. Pomierii care au veit să stingă incendiul au aflat abia la faţa locului că este vorba despre o cisternă cu propan. După ce au întins furtunurile şi au început să stropească cisterna aceasta a intrat în vibraţii iar riscul unei explozii era iminent, aşa că au fost nevoiţi să se reatragă din dispozitiv.
“Pe măsura intervenției supapa de protecție a cedat iar presiunea gazelor putea pune în pericol echipele de intervenție. Astfel am luat măsura evacuării întregului personal aflat în această incintă, iar personalul de intervenție a fost trecut în poziție de așteptare în siguranță la o distanță de 150 de metri. Abia în momentul în care presiunea gazelor a mai scăzut am intervenit pentru stingerea incendiului”, a declarat col. Dănuț Nicolae, inspector șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău.
Aproape 200 de angajaţi ai firmelor care au sedii în incinta în care s-a produs incendiul au fugit de teamă iar jandarmii au evacuat zona pe o rază de siguranţă de o jumătate de kilometru. La faţa locului au ajuns şi reprezentanţii Distrigaz care au oprit furnizarea gazelor, întrucât o ţeavă de gaze se afla la doar câţiva metri de cisternă în flăcări.Intervenţia pompierilor a fost posibilă abia după ce mare parte a propanului a ars. Patronul service-ului care repară recipienţii de transport gaze inflamabile spune că s-au făcut intervenţii la cisternă însă a refuzat să precizeze cum s-a lucrat.
“Din datele pe care le-am avut inițial exista pericolul unei explozii și de aceea a fost nevoie de evacuarea întregii zone. Mai mult decât atât, nu au fost date preliminare suficiente aşa că nu am știut multă vreme care este de fapt întreaga cantitate de combustibil care exista în această cisternă, aşa că trebuia să adoptăm această soluţie. Exista acum o echipă de cercetare care va stabili exact cine se face vinovat de acest incident“, a declarat prefectul judeţului, Paul Beganu.
Incendiul a fost lichidat după mai bine de două ore de la producere. Inspectorii de muncă, cei de la ISU, poliţie dar şi procurorii au deschis o anchetă în acest caz pentru a stabili vinovaţii dar şi sancţiunile.