Centrul de Urgenţă pentru persoanele fără adăpost, o investiţie de 10 miliarde de lei, care trebuia să fie funcţional de la 1 octombrie, nu și-a deschis porțile nici în ziua de azi. Asta pentru că lipseşte o semnătură din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor care trebuia să dea avizul pentru aprobarea organigramei instituţieim care ar urma să aibă 12 angajaţi. Asta pentru că, potrivit unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului, instituţiile publice pot angaja o persoană la 7 care pleacă din sistem.
Primăria municipiului Buzău a făcut toate demersurile către Ministerul Administrației și Internelor pentru a obține acordul pentru angajarea a 12 persoane, care ar trebui să lucreze în acest centru.
“Centrul pentru persoanele fără adăpost a fost început acum 2 ani, și a fost realizat cu fonduri de la Guvern cât și din contribuția Primăriei. A fost finalizat, iar acum trei luni am aprobat în Consiliul Local bugetul pentru funcționarea acestui centru cât și organigrama instituției. De trei luni am făcut solicitare către Ministerul Administrației și Internelor să ni se aprobe angajarea celor 12 persoane necesare funcționării acestui centru”, a declarat Marcel Ciolacu, viceprimarul municipiului Buzău.
Potrivit oficialilor din Primărie, costurile pentru funcţionarea lunară a adăpostului sunt estimate între 40 şi 45 de mii de lei, iar capacitatea acestuia este de 25 de locuri, cu posibilitate de extindere de până la 50.
În tot acest timp, zeci de persoane se chinuie să-și găsească un adăpost acum în prag de iarnă. La marginea oraşului Buzău în sediul dezafectat al unei firme , şi-au făcut cuib câteva familii de oameni ai străzii. Condiţiile în care trăiesc cu greu pot fi descrise. Nu au apă, curent, încăperile în care stau sunt insalubre. Oamenii de aici spun că niciodată primăria nu s-a interesat de ei.
“Eu de la șase ani trăiesc pe stradă. Nu a avut grijă nimeni de mine. Am crescut în gunoaie, și acum stăm aici până ne-or da afară. Nu am încredere în aștia de la Primărie. Îi cunosc pe toți și nu ne-a ajutat nimeni cu nimic”, a declarat Ștefan, om al străzii.
Acum că au aflat că există un adăpost pentru ei sărmanii spun că s-ar duce dacă ar fi primiţi mai ales că sunt ameninţaţi de proprietarul clădirii că vor fi evacuaţi.
“Eu m-aș duce să stau acolo, pentru că aici nu avem apă, nu avem condiții. Am șase copii, iar în altă parte nu am unde să merg dacă ne dă afară de aici”, spune Monica.
Din cauză că în Buzău nu a existat până acum un adăpost pentru oamenii străzii, Spitalul Judeţean era forţat peste iarnă să-i primească şi să ocupe astfel paturile din saloane cu această categorie de persoane.
“Anul trecut am avut 14 persoane, oameni ai străzii, care au fost internați cu degerături. În acest an, deși iarna încă nu şi-a intrat pe deplin în drepturi, avem deja o persoană internată din aceeaşi cauză”, a declarat Adriana Bratosin, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean Buzău.
Centrul urmează să asigure cazare pentru persoanele fără adăpost, iar pe timpul șederii aici beneficiarii vor primi trei mese calde pe zi de la Cantina Socială aflată în vecinătate dar şi alte servicii.