Bun dar puţin. Asta spun viticultorii buzoieni despre vinul de anul acesta. Asta după ce recolta le-a fost distrusă aproape în totalitate de căderile de grindina din luna august. Distrugerile măsurate în zeci de hectare de pe care nu s-a mai putut strânge un bob de strugure sunt compensate ,dacă poate fi considerată aşa, de calitatea foarte bună a vinului. Din păcate necazurile nu se opresc aici. Gheaţa căzută din cer a afectat coardele de viţă şi asta înseamnă că, după cum spun specialiştii, înainte producţia va fi compromisă și pentru următorii doi ani.

Aşezate la altitudini cuprinse între 200 şi 400 de metri, pe un sol bogat în calcar, cu o expunere de sută la sută la soarele dogoritor, viile din zona Pietroasele, Breaza au dat an de an vin de cea mai bună calitate. O dovedeşte colecţia din cramele staţiunii de cercetare Pietroasa. Sticlele care poartă eticheta anilor excepţionali au intrat acum în patrimoniu.

“Cel mai valoros vin pe care îl avem în crame este o Tămâioasă producție 1942. Este primul an de recoltă pe care îl deține Stațiunea Pietroasele și, în ceea ce ne privește este o adevărată comoară lichidă”, a declarat Dragoş Matei, oenolog la Stațiunea de cercetare Pietroasele

Anul acesta, viticultorii au fost loviţi crunt. În august, o grindină care a lovit o jumătate de oră zona, a distrus viile în proporţii cuprinse între 60 şi sută la sută. Unii viticultori văd însă partea plină a paharului.

“La Pietroasele încă se poate obține un vin bun. În ciuda căderilor de grindină, vinul din producția 2011 este una de calitate, chiar și în aceste condiții. Am realizat acest lucru cu o culegere selectivă și cu o atenție sporită în ceea ce privește procesarea strugurilor”, a mai declarat Dragoș Matei.

Pentru fermierii de la Greceanca, localitate învecinată cu Pietroasele, care au investit zeci de mii de euro în plantaţii unice în România, paguba e şi mai mare. Marcel Duca administează 30 de hectare de plantaţie  pergolă, adică vie susţinută pe palieri la 2 metri de sol, cu sistem de udare prin picătură. Plantaţia a costat 40 de mii de euro. Anul acesta prognozase o producţie de 30 de tone la hectar si se credea apărat de stația de rachete antigrindină aflată în apropiere.

Bucăţile mari de gheaţă căzute din cer au distrus nu numai producţia din acest an, ci şi pe următorii doi.

Viile de la Pietroasele sunt renumite în ţară dar şi peste graniţă prin soiul Tămâioasă Românească. În 1986 , la concursul mondial din Franţa, soiul a câştigat medalia de aur, ccea ce înseamnă că este pe aceeaşi treaptă cu Chardonnay-ul ori Chablis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.