A fost modificată modalitatea de impozitare a veniturilor din dividende în conformitate cu prevederile noului Cod Fiscal, precizează Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi.

Astfel, o persoană juridică română care plăteşte dividende către o persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat, care se stabileşte prin aplicarea unei cote de impozit de 5% asupra dividendului brut plătit unei persoane juridice române. Impozitul pe dividende se declară şi se plăteşte la bugetul de stat, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se plăteşte dividendul.

În cazul în care dividendele distribuite nu au fost plătite până la sfârşitul anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plăteşte, după caz, până la data de 25 ianuarie a anului următor, respectiv până la data de 25 a primei luni a anului fiscal modificat, următor anului în care s-au aprobat situaţiile financiare anuale.

Nu intră sub incidenţa modificărilor de mai sus dividendele plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române dacă persoana juridică română care primeşte dividendele deţine, la data plăţii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioadă de un an împlinit până la data plăţii acestora, inclusiv.

Dividendele primite de un contribuabil plătitor de impozit pe profit de la o persoană juridică română, indiferent de cota de participare la capitalul social al societăţii care distribuie dividende, sunt neimpozabile.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.