Ordonanţa de Urgenţă pentru trecerea spitalelor CFR din subordinea Ministerului Transporturilor către Ministerul Sănătăţii ar putea fi adoptată săptămâna viitoare, a declarat ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, menţionând că niciun medic nu va pleca acasă. Potrivit proiectului de ordonanţă, care s-a aflat în dezbatere publică pe site-ul MT până la 30 ianuarie, cele 13 spitale CFR vor trece din subordinea Ministerului Transporturilor în cea a Ministerului Sănătăţii, iar Casa Asigurărilor de Sănătate a MT îşi va înceta activitatea.
„Ordonanţa a fost finalizată din partea MT. Urmează verificări de la reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi posibil va fi adoptată săptămâna viitoare. Nu pleacă niciun medic acasă. Spitalele doar îşi schimbă şeful”, a declarat Relu Fenechiu, adăugând că această decizie a fost luată pentru că MT nu are know-how-ul pentru organizarea sistemului de sănătate.
Ministrul Transporturilor a precizat că doar cele două spitale CFR din Capitală îşi vor păstra momentan statutul actual. Reţeaua sanitară a MT numără 15 unităţi sanitare cu paturi, amplasate în zonele în care se află regionalele Căilor Ferate.
La Buzău funcţionează de peste 32 de ani Secţia exterioară cu paturi a Spitalului General Căi Ferate Galaţi înfiinţat prin Ordinul Ministrului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor nr. 1044 din 05.08.1980. De la înfiinţare, Spitalul General Căi Ferate Galaţi a avut în structura sa două unităţi distincte: Spitalul Căi Ferate Galaţi şi Secţia Exterioară cu paturi Cai Ferate Buzău. Ambele unităţi sanitare erau organizate în secţii cu paturi (medicina internă şi chirurgie) şi două dispensare policlinici în care activitatea medicală se desfăşoară pe două coordonate distincte: examinări ale personalului cu funcţii în siguranţa circulaţiei şi navigaţiei şi activitate curativă.