Serviciul de Probațiune Buzău, organizează, în perioada 11.06.2025 – 18.06.2025, întâlniri cu reprezentanții instituțiilor în care se execută obligația de a efectua muncă neremunerată în folosul comunității. Acestea sunt ateliere de lucru centrate pe creionarea unor tipare, unificarea de practici, identificarea dificultăților în executare, evidențierea modelelor de succes etc.

Atelierele de lucru cu tema – Munca neremunerată în folosul comunității obligație penală cu valoare reintegrare socială și reparatorie, reprezintă o inițiativă în direcția dezvoltării continue de parteneriate, menite să îmbunătățească semnificativ calitatea modului în care se efectuează această activitate.

Munca neremunerată în folosul comunității este o modalitate prin care persoanele sancționate cu o pedeapsă neprivativă de libertate (suspendare sub supraveghere, amânarea aplicării pedepsei etc), în urma comiterii unei infracțiuni, au ocazia să contribuie la compensarea prejudiciului adus comunității prin prestarea unor activități de importanță imediată în cadrul instituțiilor din comunitate.

Consilierul de probațiune coordonează procesul de executare a muncii neremunerate în folosul comunității, însă îndrumarea și controlul efectiv al desfășurării activității neremunerate este realizat de reprezentanții instituțiilor din județul Buzău, iar dintre acestea menționam: Muzeul Județean Buzău, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, SC Urbis Serv SRL Buzău, Administrația Domeniului Public Râmnicu Sărat sau alte instituții cu activitate specifică în administrația domeniului public.

Între serviciul de probațiune și reprezentanții instituțiilor există o colaborare constantă, aceștia din urmă supraveghind atent modul de executare și informând periodic consilierul de probațiune cu privire la programul de lucru, comportamentul persoanei, evidența numărului de ore de muncă și, atunci când este cazul, aduce la cunoștință nerespectarea obligației (refuz de a se prezenta, nerespectarea programului stabilit, neîndeplinirea atribuțiilor etc.).

ateliere de lucru Serviciul de Probațiune Buzău, munca in folosul comunitatii

Întreg procesul de executare a obligației presupune, pe lângă munca realizată de către  persoana supravegheată, și respectarea unor de acte de procedură penală care au scopul de a asigura condițiile optime de executare.

Întâlnirile de lucru, organizate în luna iunie 2025, au ca scop colaborarea și controlul eficient al procesului de executare a muncii neremunerate. Principalele teme de discuție vor viza standardele minime de lucru privind punerea în executare a muncii neremunerate în folosul comunității, modelele de bună practică, situațiile problematice și ariile de îmbunătățire ale colaborării interinstituționale, precum și prevederile legale referitoare la munca în folosul comunității pentru a avea garanția că activitățile desfășurate în parteneriat cu instituțiile de la nivel local se derulează în acord cu cadrul legal și obiectivele stabilite.

ateliere de lucru Serviciul de Probațiune Buzău, munca in folosul comunitatii

Evidențiem, o serie de avantaje ce decurg din desfășurarea muncii neremunerate în folosul comunității. În primul rând, pentru comunitate reprezintă o bună oportunitate de a valorifica o forţă de muncă gratuită ce poate fi implicată în realizarea unor activități locale. De asemenea, persoanele care o execută, au posibilitatea de a deprinde noi aptitudini, de a internaliza aspecte ce ţin de disciplina muncii şi de a interacţiona cu oameni care pot contribui la modelarea lor pro-socială, într-un mediu în care există norme orientative, cerinţe minime de securitate şi sănătate în muncă, precum și considerație pentru drepturile şi libertăţile umane.

Colaborarea Serviciului de Probațiune Buzău cu reprezentanţii instituţiilor din județul Buzău, în procesul de executare a muncii neremunerate în folosul comunităţii, reprezintă un proces continuu necesar pentru asigurarea într-o manieră eficientă a punerii în executare a acestei activități și atingerii obiectivelor existente de ambele părți. Totodată, cooperarea interinstituțională constituie un cadru solid de îndreptare a comportamentului persoanelor sancţionate prin promovarea şi susţinerea unor valori fundamentale precum munca, disciplina, responsabilitatea individuală faţă de acţiunile personale, contribuind, pas cu pas, la dezvoltarea spiritului civic și la întărirea gradului de protecţie a comunităţii.

Nicoleta Țendria Bîsceanu – P.R. Serviciul de Probațiune Buzău

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.