De 22 de ani sunt oraseni cu acte si totusi traiesc ca acum un secol. Satui de statutul de oraseni care nu le-a adus decat impozite si taxe mai mari, localnicii din Pogoanele traiesc mai rau chiar decat satenii din comunele invecinate. Nu au apa curenta, nu au canalizare si de aici nici altele necesare unei localitati cu rang de oras. Autoritatile locale nu au avut de-a lungul timpului nicio putere sa investeasca in alimentarea cu apa, insa solutia a venit anul trecut. Datorita directivelor impuse de Uniunea europeana , Compania de apa din judet a fost nevoita sa ia grabnic masuri.Anul acesta in august vor incepe lucrarile la reabilitarea si extinderea retelei de apa si canalizare.
In primavara lui 1989, Ceausescu a avut ambitia de a-si transforma localitatea natala Scornicesti, in oras. A cerut Marii Adunari Nationale sa adopte legea privind imbunatatirea organizarii administrative a teritoriului si din aprilie devenea oras si Scornicestiul si comuna aruncata in Baragan: Pogoanele. Transformarea in oras a fost vazuta si de cei care conduceau comuna la acea vreme si de localnici drept un mare pas inainte. In mai scurta vreme visurile de marire ale tuturor aveau sa se naruiasca.
„Ne-am bucurat atunci, ca era mare lucru. Eram oraseni. Acum am vazut ce inseamna si sincer va spun am ajuns sa traim mai rau decat cei din comunele invecinate. Noi platim impozit mai mareca stam la oras”, ne spune Marin Dragomir.
In Pogoanele timpul parca a stat in loc. Iar cel mai greu este ca urmele nepasarii si-au pus amprenta asupra oamenilor. Cum sa te chemi ca esti orasean daca nu ai apa curenta? Doar cele cateva blocuri din centrul orasului si alte cateva sute de localnici au apa la robinet.
Dar sa nu credeti ca cei care locuiesc la asa zisele blocuri din Pogoanele simt confortul de la oras. Apa a fost cativa ani cu program doua ore pe zi, iar acum dupa mai bine de 40 de ani de cand functioneaza uzina de apa de la marginea orasului pe tevile putine si ruginite curge o apa de nebaut.
Cu 20 de milioane de euro majoritatea din fonduri de coeziune nerambursabile si un imprumut de la BERD in august vor incepe lucrarile care in final, adica in 2015 , vor avea ca rezultat: 5 foraje de mare adancime, o statie noua de tratatre a apei, 22 de km de retele de apa si tot atatia de retele de canalizare. Abia atunci locuitorii din Pogoanele ar putea sa-si spuna oraseni.