
Primarul comunei Lopătari vine cu o declarație publică legată de un act normativ aprobat și care ar afecta activitatea administrațiilor publice locale. Claudiu Constantin critică faptul că, în actul normativ respectiv, sunt ascunse două prevederi care îi afectează pe angajații pensionari din domeniul public.
,,De când sunt primar, rar mi-a fost dat să văd o asemenea anomalie într-un act normativ al Guvernului care are implicații directe și imediate în activitatea noastră, a primarilor, și a aparatului administrativ cu care ne servim comunitățile.
A apărut săptămâna trecută OUG 9/2025 (se găsește la o căutare pe Google) care se numește așa: „reglementarea unor măsuri referitoare la unele proiecte de extindere și schimbare a destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor naturale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 1.261/2024 privind aprobarea finanțării din Fondul pentru mediu a proiectelor de extindere și schimbare a destinației, conversia sau modernizarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor”. Deci este despre gaze.
DAR această ordonanță despre gaze include 2 puncte micuțe legate de încetarea unor contracte de muncă ale pensionarilor din TOATE domeniile publice, plus o chestiune legată de subprefecți. Avizul Consiliului Legislativ (consultativ, dar obligatoriu, este public) pentru această OUG atrage atenția asupra acestor anomalii. Mai mult, cele 2 puncte ciudate din această ordonanță NU au fost incluse în documentul supus în prealabil dezbaterii publice (procedură obligatorie), iar OUG-ul NU a fost trimis pentru aviz la Consiliul Economic și Social. Ministere care-s afectate direct NU au fost solicitate să avizeze aceste 2 puncte (al Sănătății, al Muncii, de exemplu). Analiza impactului asupra administrației publice locale din rural, unde e foarte greu să înlocuiești oameni sau să aduci tineri pregătiți, lipsește cu desăvârșire.
Sper ca Asociația Comunelor din România să aibă urgent o poziție față de aceste lucruri, probabil consultarea consiliilor directoare județene s-a făcut deja – la Buzău am depus și eu acum ceva timp o candidatură pentru acest organism, dar colegii primari din județ nu au considerat oportun ca cel mai tânăr primar din Buzău să aibă un aport la funcționarea acestei entități locale și nu m-au prea votat.
Nu putem avea pretenția să avem administrații locale performante dacă suntem supuși la astfel de modificări legislative fără cap și fără coadă, făcute pe furiș, fără să fim consultați în vreun fel.”, a transmis primarul comunei Lopătari, pe pagina sa de facebook, îndemnându-i pe localnici.