
Sub titlul ,,O altfel de postare. O postare de protest-anunț-indignare”, cunoscutul preot Daniel Necula, în jurul căruia a crescut un curent filantropic de necontestat în zona Berca (centru și servicii de îngrijire atât pentru copii, cât și pentru persoane vârstnice), vine cu un mesaj dur și asumat la adresa instituțiilor statului, anunțând că, din cauza numeroaselor controale și amenzi, care pot fi considerate drept șicane, este nevoit să propună desființarea mai multor servicii sociale.
,,Bună ziua tuturor celor care ne cunosc, cu care colaborăm, care ne apreciază sau ne critică. Este un text ceva mai lung, pe care cei interesați îl pot citi până la capăt, fiind o invitație la analiza unei stări de fapt reale cu care ne confruntăm noi dar și alte organizații de tipul nostru.
Asociația ortodoxă Filantropia Berca împlineste anul acesta două zeci de ani de activitate în domeniul asistenței sociale, dar și al economiei sociale.
În cadrul Asociației funcționează în prezent: 1. Centrul rezidențial pentru copii „Sfânta Maria” Sătuc. 2. Căminul de bătrâni Filantropia Berca. 3 Serviciul de îngrijiri la domiciliu. 4. Fabrica de dulcețuri si muraturi „Traditional Natur” Berca. 5. Cantina „Filantropia”.
În cadrul organizatiei avem în grijă zilnic 136 de persoane, copii și vârstnici și un numar de 50 de angajați în diferite posturi, cu diferite specializări. Am funcționat până anul acesta foarte bine, depășind orice greutăți si probleme inerente diferitelor activități. Rezultatele au fost foarte bune și apreciate de mulți dintre cei care ne cunosc, uneori poate și criticate, pentru că nu avem pretentia ca suntem perfecti. Au trecut doua zeci de ani de munca desfasurata de o echipa de profesionisti, minunata, carora le multumesc.




Rezultatele au fost bune, fosti copii crescuti de noi, acum tineri adulti bine asezati in societate, pe care ii iubim si ne mandrim cu ei. Copiii ingrijiti in prezent , multumiti si fericiti cu ceea ce le oferim azi. Persoane varstnice ingrijite cu responsabilitate si devotament, intr-o perioada nu tocmai usoara a vietii. Familii ale acestor varstnici cu care colaboram pentru binele lor, pentru care avem un respect deosebit si impreuna incercam sa facem viata mai usoara bunicilor, parintilor sau rudelor, aflate la varsta batranetilor.

In cei douazeci de ani de activitate nu am avut niciodata probleme de disciplina, de conduita, sau de securitate. Am respectat standardele de calitate, am obtinut acreditari, licentieri, avize de functionare. Am avut relatii foarte bune cu toate institutiile de stat, locale, judetene, centrale, cu oameni bine pregatiti si onesti, care stiu ca ii apreciem. Am fost vizitati de Ministri, Secretari de Stat, oameni din diferite domenii de activitate, care ne-au apreciat munca si realizarile. Am fost considerati exemplu de buna practica de multe ori.
Dar trebuie sa spun raspicat si asumat, in ultima perioada , in special in acest an, am inceput sa simt ca asa nu se mai poate. Am simtit, neputinta, dezamagire, revolta si dorinta de a ne opri. Si asta datorita schimbarilor legislative aberante din domeniul Asistentei sociale si nu numai, care efectiv ne pun in dificultate si in imposibilitatea de a mai putea continua ca pana acum. De asemenea si unele institutii de control sunt puse in situatia de a lua masuri dupa noile legi, alte institutii (nu dau nume) prin anumiti functionari dau dovada de exces de zel, pentru ca ei trebuie sa se protejeze pe ei insisi si atunci aplica amenzi si asa „doar sa fie”, chiar daca nu ar fi nevoie. Daca in alti ani avertismentul si indrumarea erau pe primul loc, acum amenda e prioritara si aparatoare pentru cei ce fac controlul. (Nu la toate institutiile.) S-a ajuns ca institutiile sa se controleze unele pe altele, cum fac contolul la un anumit obiectiv. Am obosit sa fim la dispozitia tuturor organelor de control DSP, DSV, AJPIS, ISU, OPC, fara nicio exagerare, toate venite pana acum in control. As vrea sa fiu bine inteles, nu am nimic impotriva acestor institutii, cel putin la Buzau sunt formate din oameni profesionisti si bine pregatiti, cu care avem relatii institutionale foarte bune si care stiu ca ii apreciem fiind valabil si reversul fata de noi, dar asta nu insemna ca nu ne obosesc enorm si chiar ne irita. Modificarile legislative repetate, unele aberante, din ultima perioada ne nemultumesc pe toti. Controalele facute dupa noile Ordine de ministru, Legi, dispozitii etc. ne fac sa nu mai putem functiona in conditii normale.
Azi chiar am platit o amenda (pe persoana fizica), pentru niste nereguli ridicole si minuscule la Centrul rezidential pentru copii. Nu intru in detalii si nu comentez mai mult desi as putea, dar repet eu respect institutia si chiar pe inspector, as vrea sa- l si inteleg. Regret, faptul ca desi controlul s-a desfasurat pe parcursul multor ore, fiind luate la control, conform tematicii, toate spatiile si toate documentele, peste cincizeci de bibliorafturi cu dosare, atat la Caminul de batrani cat si la copii, amenda am primit-o pentru Caminul de copii (nu dau motivul pentru ca nu as vrea sa spun indirect institutia, dar repet este un fleac, nesemnificativ, fatra nicio implicare sau risc in sanatatea si siguranta copiilor.) Platim amenda Statului Roman care nu are decat o implicare minuscula in acest proiect si pe care noi il ajutam, intr-o problema din care nimeni nu ne poate acuza de vreun interes financiar, de aceea daca eram nevoiti sa platim la Caminul de batrani sau pentru vreo activitate de economie sociala, mai intelegeam, dar aici…chiar nu inteleg paradoxul, ne amendezi Stat Roman ca te ajutam…
Am obosit cu toții și ne simțim umiliți, batjocoriți. Noi nu putem avea atatia oameni in administrativ, sa facem fata tuturor cerintelor birocratice, care sunt extraordinar de multe. Oricat de buni ar fi oamenii din echipa noastra nu pot face fata si nu au vina, de aceea am acceptat ca eu, ca Manager sa-mi asum responsabilitate si asa cum mi-am luat laude de multe ori sa-mi asum si „greseala” si sa fiu eu amendat.
Dar tot eu am decis sa convoc Adunarea Generala, intr-o sedinta extraordinara, avand in vedere ca in anul 2025 ar trebui sa ne reacreditam serviciile sociale si sa propun desfiintarea Serviciului social de ingrijire a copiilor, desfiintarea Serviciului de ingrijiri la domiciliu, restructurarea serviciului de Ingrijire a persoanelor varstnice, renuntand la jumatate din beneficiari, vom functiona ca si camin privat, fara componenta sociala, desi suntem asaltati zilnic de cereri de ingrijire. (Oare de ce?)

Avand in vedere complexitatea proiectelor si respectul fata de cei pe care ii avem in grija, vom continua sa ne desfasuram activitatea in acest an, urmand ca in anul 2025 sa desfasuram doar proiecte sociale in care sa putem indeplini in totalitate noile cerinte legislative.
Logica mea imi spune, ca platind amenda, inseamna ca noi nu ingrijim corespunzator acesti copii si de aceea cred ca este normal sa ne asumam si sa renuntam la acest proiect, lasand institutiile statului sa se ocupe de acesti nevinovati. Ei pot gasi adapost fie in mediul lor familiar (pe care nu il comentez), fie in alte forme de ingrijire, si aici, fara ironie, la Protectia Copilului chiar sunt niste Oamnei deosebiti si profesionisti, care trec (uneori) prin acelasi calvar.
Noi ii asiguram de respectul si responsabilitatea noastra pe toti beneficiarii si toate institutiile, vom incerca ca prin restructurare sa indeplinim in totaliate cerinele legislative. Este un semnal pe care il trag in numele multor organizatii de acelasi fel. Fiind scris in mare graba, va rog sa-mi iertati lipsa diacriticelor si a altor cateva greseli.
Va doresc numai bine.” a transmis preotul Daniel Necula, presedintele al Asociatiei ortodoxe Filantropia Berca, pe pagina de facebook a asociației, postarea având deja zeci de distribuiri și mesaje de încurajare.