
Continuă ecourile momentului tensionat înregistrat, săptămâna trecută, la ședința festivă organizată de IPJ, cu ocazia Zilei Poliției Române, atunci când șeful Palatului Comunal, Constantin Toma, a venit cu mai multe acuzații la adresa prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Corina Tudorache-Stroe. Ieri, Biroul de Presă al Parchetului a emis un comunicat de presă, drept la replică pentru primarul Buzăului:
,,Având în vedere discursul primarului Municipiului Buzău ținut în cadrul ședinței festive din data de 23.03.2023, ocazionate de Ziua Poliției Române, în care s-au adus acuzații activității desfășurate de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău și de organele de poliție care instrumentează cauze penale, Biroul de Informare și Relații Publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău face următoarele precizări:
Conform art. 16 alin.1 din Constituție ”Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege”.
Indiferent de rolul pe care îl avem în societate, fiecare dintre noi se supune rigorilor legii și răspunde pentru faptele sale.
Procurorii își exercită atribuțiile numai în temeiul legii.
Misiunea specifică de esență a Ministerului Public este asigurarea respectării legii.
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău își exercită atribuțiile cu obiectivitate, indiferent de calitatea persoanei cercetate sau de apartenența sa social politică.
Ca magistrați tratăm în mod egal fiecare cauză și luăm decizii conform prevederilor legale.
Acționăm cu independență, pentru dreptate.”
Câteva dintre acuzațiile lansate de primarul Constantin Toma:
,,Recunosc, îmi e teamă şi mie şi m-am gândit mult dacă să iau cuvântul astăzi ca să o fac pe doamna prim-procuror Tudorache să fie şi mai supărată pe mine decât este astăzi, dar a instrumentat multe cazuri şi din calitatea de procuror şi din cea de prim-procuror şi o să mai dau un exemplu. (…) Am rugămintea, şi o spun cu mare amărăciune, ca atunci când vin acele plângeri penale împotriva mea să aveți mai multă atenţie. Nu pot să fiu fericit – şi doamna prim- procuror Tudorache (n.r. Corina Tudorache-Stroe, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău) este aici, în sală.
(…) DNA Ploieşti clasează cazul (n.r. suspiciune de fraud[ cu fonduri europene în timp record şi ne putem lua de lucru din nou pentru că riscam să plece constructorul din oraş şi rămâneam cu şantiere în tot oraşul pentru că la cum lucrăm în România să se clarifice situaţia dacă este penal sau nepenal durează ani de zile. Totul pentru o miză idioată, funcţia de primar, care pe mine nu mă interesează, ci mă interesează doar să las ceva în urmă.
După ce mi se clasează cauza îi adresez doamnei procuror o întrebare ca să pot şi eu să merg mai departe să reclam un denunţ calomnios. Mi se răspunde absolut halucinant: plângerea penală împotriva dumneavoastră este semnată anonimă şi e venită prin poştă.”
Replica prim-procurorului Corina Tudorache-Stroe:
,,Mă simt obligată să dau nişte explicaţii. Cred că azi era ziua dumneavoastră şi nu trebuia să monopolizăm atenţia cu cauze penale. Dar, pentru că mi-a fost adus în discuţie numele, mă simt obligată să dau nişte explicaţii.
Problema nu face obiectul zilei dumneavoastră festive şi eu nu dau explicaţii decât pe textul de lege. Am respectat dispoziţiile Legii 78/2002, iar textul de lege mă obligă ca atunci când primesc o sesizare să o transmit organului competent. Dacă noi, organele locale, efectuam cercetări, toate cercetările noastre erau nule absolut. Sunt obligată ca atunci când este vorba de fonduri europene să transmit plângerea la organul competent. (n.r. DNA). Asta este tot ceea ce a făcut Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, a primit plângerea şi a direcţionat-o organului competent conform legii.”