
Copilul de 10 ani din centrul de plasament buzoian, care a murit în urmă cu o săptămână, s-a înecat cu un crenvurşti. Este concluzia raportului medico-legal făcut în urma necropsiei cadavrului , concluzie care contrazice afirmaţiile făcute de conducerea Direcţiei pentru Protecţia Copilului la data producerii evenimentului.
Potrivit acesteia, copiilor nu li s-ar fi servit masa în momentul în care a survenit decesul copilului. Ancheta în acest caz urmăreşte acum să stabilească persoanele care se fac vinovate de decesul minorului.
Copilul de 10 ani care a murit în complexul de servicii comunitare avea un handicap sever iar decesul a survenit probabil spuneau responsabilii la acea dată din cauze naturale. Raportul medico-legal îi contrazice şi mai mult aruncă o umbră de îndoială asupra profesionalismului angajaţilor centrului, în special a celor cărora potrivit fişei postului le intra în atribuţii supravegherea minorului. Copilul a murit după ce a înghiţit o bucată de crenvurşti. Amalia Vlădescu , purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău a declarat că: „ decesul copilului a survenit în urma unui stop cardio-respirator, produs în urma blocării căilor respiratorii cu un bol alimentar voluminos care s-a oprit în esofag”.
Şefa Protecţiei Copilului din Buzău susţinea imediat după eveniment că copiilor nu le fusese servită masa, însă astăzi a recunoscut că situaţia se schimbă radical după raportul de necropsie. În plus se pare că angajaţii centrului nici măcar nu au catadicsit să o informeze despre situaţia produsă în unitate, situaţie catalogată drept eveniment deosebit. “În urma raportului de necropsie situaţia se schimbă, aşteptăm rezultatele anchetei demarate de poliţie şi Parchet şi vom lua măsurile care se impugn. Cert este că nu s-au respectat procedurile în cazul evenimentelor deosebite aşa cum a fost şi acesta, motiv pentru care vor fi sancţiuni” a declarat Claudia Roşioru ,directorul executiv al DGASPC.
De altfel şefa Protecţiei Copilui a aflat din presă despre eveniment, la două ore după producerea lui şi nu cum era firesc de la personalul centrului, deşi directoarea, doctoriţa Anca Bistriceanu care era în concediu fusese informată la timp. Astăzi, conducerea DPC Buzău a confirmat că grupa de 13 copii cu handicap sever, între care se afla şi minorul care a decedat, era supravegheată de o educatoare şi asistenta medicală. Normativele în vigoare prevăd pentru această categorie de minori cu probleme majore de sănătate o încadrare de 1 la 1. La centrul respectiv a fost suplimentat numărul de personal de la 39 la 48 însă nu toţi aceşti angajaţi se ocupă de supravegherea permanentă a copiilor, între ei fiind şi personal administrativ. Şefa centrului era la data producerii evenimentului în concediu de odihnă iar în locul ei o numise la conducere pe contabilă. De la începutul anului, în sistemul de protecţie al copilului din Buzău au murit în total 4 copii aflaţi în grija statului.