Alianţa România Dreaptă ştie cum putem construi o Românie competitivă, egală a partenerilor din UE. Stânga ştie cum să-ţi mai mănânce patru ani din viaţă prin stagnare, populism, demagogie, în timp ce singurul lor interes real e accesul la resurse şi devalizarea bugetului pentru interesele lor personale şi de grup. Alianţa România Dreaptă pune în mişcare motoarele dezvoltării, reia reformele vitale, reporneşte inima României. Acesta e fundamentul bunăstării. Dreapta înseamnă să dai mai puţini bani statului şi să rămâi cu mai mulţi bani în buzunar. Banii vin de la cei care produc valoare. De aceea programul nostru politic stimulează dezvoltarea, antreprenoriatul, inovaţia, educaţia. Stânga vrea consum pe credit şi pomeni, dreapta vrea creştere sănătoasă, prin producţie şi inovaţie. Stânga vrea cetăţeni captivi şi dependenţi de stat, dreapta vrea oameni liberi. Stânga face politica intereselor personale şi de grup, ARD face politică pentru oameni.
Noi nu suntem la fel cu USL:
• ARD înseamnă dezvoltare, USL înseamnă stagnare
• ARD vrea investiţii, USL face risipă
• ARD vrea integrare, USL înseamnă izolare
Economia:
REDUCEREA COTEI UNICE
ARD va introduce unul din cele mai mici impozite pe venit şi profit din UE. Cota unică va scădea de la 16% la 12%. Asta înseamnă că în România vor veni mai mulţi bani, mai multe investiţii străine iar companiile româneşti vor rămâne cu mai mulţi bani pentru dezvoltare. Fiecare român va avea mai mulţi bani în buzunar pentru că va plăti mai puţin la stat. Este un lucru demonstrat: decizia prin care am introdus în 2005 cota unică a generat mai multe venituri la buget şi a fost principalul stimulent al creşterii economice din anii următori.
CREŞTEREA SALARIULUI MINIM
ARD va creşte salariul minim pe economie de la 700 de lei la 850 la 1 ianuarie 2013 şi la 1.000 de lei în ianuarie 2015. Această măsură va genera avantaje atât pentru angajatorii corecţi, cât şi pentru angajaţi.
REDUCEREA CAS
ARD are un plan gradual de reducere a contribuţiilor la asigurările sociale şi de sănătate. La ora actuală, taxele pe muncă (CAS) dublează costul muncii, iar rezultatul natural e migraţia dinspre contracte de muncă spre contracte de drepturi de autor, micro\ntreprinderi şi plată la negru. Taxele excesive produc evaziune.
Justiţia:
CU ADEVĂRAT EGALI ÎN FAŢA LEGII
ARD va continua procesul de îmbunăţire a actului de justiţie început în 2005 şi blocat de USL în 2012. În mod concret, asta înseamnă independenţă totală pentru justiţie şi legi mai aspre împotriva celor care încearcă să umble la butoanele justiţiei. Dacă un politician e condamnat pentru corupţie, el nu trebuie să aibă dreptul la suspendarea pedepsei pentru tot felul de motive. ARD consideră că membrii guvernului şi politicienii trebuie să răspundă pentru faptele lor la fel ca orice cetăţean român. ARD va schimba legea pentru ca acest lucru să se întâmple.
INSTITUŢII PROTEJATE DE INTERVENŢIA POLITICIENILOR
Fie că e vorba de DNA, fie că e vorba de Parchetul General sau de Avocatul Poporului, aceste instituţii trebuie să fie puternice şi ferite de intervenţia politicului.Vom pune capăt numirilor politice la Curtea Constituţională a României şi la Avocatul Poporului. Nu politicienii trebuie să facă aceste numiri, ci reprezentanţii sistemului de justiţie.
Educaţia:
ŞCOALA ÎN RELAŢIE DIRECTĂ CU PIAŢA MUNCII
ARD a pus bazele unei reforme temeinice în sistemul de educaţie. Legea educaţiei, pe care ARD o susţine, a redeschis la scară naţională învăţământul profesional. ARD va asigura finanţarea şi va consolida parteneriatul între unităţile de învăţământ profesional şi companiile de profil din România. Noile generaţii de absolvenţi de învăţământ profesional vor umple golul de meseriaşi de pe piaţa muncii. În acest fel, sistemul de învăţământ va deveni un creator de locuri de muncă şi nu un generator de şomaj.
UN CORP PROFESORAL BINE PREGĂTIT ŞI MOTIVAT
ARD susţine profesionalizarea şi pregătirea continuă a corpului didactic. Formarea pentru profesiunea de dascăl trebuie să aibă o rută specifică: licenţa pentru o anumită specialitate, plus un masterat didactic.
Agricultura:
România încă trăieşte din amintirea faptului că odată era supranumită grânar al Europei. ARD îşi propune să facă din nou, din România, unul dintre cei mai mari furnizori de produse agricole din Europa. Producem, în acest moment, la numai 40% din potenţialul enorm al ţării. Am fost binecuvântaţi cu pământ roditor. România poate acoperi tot necesarul intern de produse agricole şi alimentare şi exporta surplusul. Dacă irigăm pământul, dacă gândim agricultura profitabil, vom avea cu toţii de câştigat. Este ceea ce ARD îşi propune pentru următorii patru ani.