Consilierii municipali au votat astăzi pentru un alt împrumut pentru Regia Autonomă Municipală. Primăria Buzău garantează un credit de 15 milioane de lei noi, care reprezintă obligaţii de plată ale RAM datorate către Ecogen. Prin acest credit, municipalitatea achită o parte din datoriile pe care ea le are către Regia Autonomă, datorii provenite din subvenţii. „Valoarea subvenţiilor va fi mare, din prima lună de iarnă factura de gaze va fi de 50-60 de miliarde de lei şi e important să avem bani să plătim la timp pentru că funizorul de gaze nu acceptă întârzieri mai mari de 30 de zile. Acest credit ne va ajuta să nu avem nici sincope pe timpul iernii în ceea ce priveşte plata facturilor, dar cred că anul acesta vom primi bani şi din bugetul statului pentru că actualul Guvern are o altă politică”, a spus Constantin Boşcodeală, primarul municipiului Buzău.
În prezent preţul pe care buzoienii îl plătesc pentru o gigacalorie este de 185 de lei, restul până la 462 de lei fiind suportată de primărie. Preţul gigacaloriei va fi menţinut la 185 de lei în Buzău cel puţin până în luna ianuarie a anului viitor. Chiar dacă începând din luna septembrie, preţul gazelor naturale livrate populaţiei a crescut cu cinci procente. Nici societăţile comerciale nu au scăpat de această scumpire, doar că în cazul lor majorarea va fi de 10 la sută. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunţat la sfârşitul lunii iunie un calendar de creştere a preţurilor care însă nu includea pentru anul în curs vreo modificare a tarifelor. Datele anunţate de ANRE în iunie arată că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10 la sută atât anul viitor, cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12 la sută anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate, iar liberalizarea pieţei de energie va începe în septembrie, cu clienţii industriali.
Pentru anul în curs însă, nu erau prevăzute creşteri de preţ în baza calendarului anunţat de ANRE, şi anume prima majorare, de 8 procente, urmând să se realizeze la data de 1 iulie 2013, iar cea de-a doua, de două procente, în octombrie 2013. Eliminarea preţurilor reglementate a fost solicitată autorităţilor române de către FMI. Cea mai recentă creştere de preţuri la gaze, pentru companii, nu şi pentru populaţie, a avut loc la 1 ianuarie şi a fost de cinci procente. ANRE a motivat creşterea prin majorarea preţului gazelor importate. Tarifele pentru populaţie au fost menţinute la valorile din 2011.