
Centrul Cultural Francofon Buzau si Colegiul National Mihai Eminescu din Buzau au fost parteneri ai festivalului international de teatru OUPS! Bouge ta langue- 2015, editia a III-a, organizat in perioada 16-24 mai 2015 de catre Compania Ferme Godier din Paris.
Noutatea acestui parteneriat a fost reprezentata de participarea indirecta, prin videoconferinta, a celor 20 de elevi de la clasele a IX-a D si a X-a J, profesori coordonatori fiind Plesea Maria si Mirabela Fetic.
Inca din luna ianuarie, organizatorii au propus elevilor buzoieni piesa de teatru Mon ami n aime pas la pluie, urmata de o intalnire a profesorilor, tot prin videoconferinta, cu autorul piesei de teatru, Paul Francesconi din Insulele Reunion.
Sub indrumarea celor doua profesoare, elevii au descoperit textul dramatic al tanarului dramaturg, prin lecturi succesive reusind sa descifreze mesajul si subtilitatile lingvistice ale acestu text scris in franceza si premiat in cadrul unui concurs international de creatie literara.
In timpul videoconferintei care a avut loc miercuri, 20 mai 2015, elevii au facut cunostinta cu Paul Francesconi, autorul textului dramnatic, si apoi au prezentat, in limba franceza, opiniile lor despre mesajul acestei piese de teatru, atat de actual, pentru ca evidentiaza integrarea sociala si multiculturalitatea. De asemenea, elevii au realizat un portret al fiecarui personaj din piesa, au propus un alt final, i-au facut sugestii autorului privind aspecte pe care ar dori sa le prezinte intr-un alt mod, au exersat competentele lingvistice in limba franceza prin exprimarea preferintelor, a cauzei etc. De asemenea, competentele de limba franceza s-au imbinat cu cele digitale, deoarece 3 elevi de la clasa a X-a J au realizat, in format digital, afise ale spectacolului de teatru si un PPT care sa ilustreze scene semnificative din textul dramatic. Participarea elevilor de la Colegiul National Mihai Eminescu s-a incheiat prin prezentarea unei lecturi-spectacol pe baza unor fragmente preferate din piesa de teatru.
Organizatorii festivalui au fost foarte impresionati de activitatile propuse de elevii eminescieni si si-au exprimat dorinta de a continua colaborarea pentru celelalte editii.
Aceasta premiera le-a oferit elevilor ocazia unica de a cunoaste si a interactiona in limba franceza cu un tanar dramaturg francofon si cu organizatorii festivalului, cat si experienta de a-si exersa competentele limgvistice, digitale si interculturale pe baza studierii unui text dramatic in limba franceza.