Ieri, șeful IPJ Buzău, comisarul-șef Laurențiu Pantazi, a prezentat ,,principalele repere ale activităţilor desfăşurate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău în primele 5 luni ale anului„, în cadrul unei conferințe de presă în care au fost menționate și măsurile dispuse pentru sezonul estival.

Ulterior, Biroul de Presă al IPJ a emis un comunicat:

În primele 5 luni ale anului 2023, în judeţul Buzău, criminalitatea a înregistrat scăderi pe majoritatea palierelor de încadrare juridică, fără să fie înregistrate evenimente deosebite. Criminalitatea sesizată a înregistrat scăderi comparativ cu perioada similară a anului trecut, în contextul în care criminalitatea economico – financiară sesizată a înregistrat o scădere de 14%, iar criminalitatea judiciară a scăzut cu 6%. Din categoria infracţionalităţii judiciare, au înregistrat scăderi semnificative: infracţiunile de lovire sau alteviolenţe(-3%), infracţiunile de furt (-14%), infracţiunile de distrugere (-17%), infracţiunile prevăzute de Codul Silvic (-38%), infracţiunile de violenţă în familie (-19%).

În ceea ce priveşte criminalitatea stradală, indicatorul a înregistrat o scădere de aproximativ 13%, comparativ cu perioada similară a anului 2022. Referitor la riscul rutier, raportat la primele 5 luni ale anului, evoluţia accidentelor grave de circulaţie a înregistrat un trend descendent, atât în ceea ce priveşte numărul, cât şi a urmărilor acestora. Astfel, s-au înregistrat cu aproximativ 5% mai puține accidente de circulație, cu o scădere de aproximativ 50% în ceea ce priveşte accidentele grave de circulaţie şi numărul de persoane rănite grav. 16 persoane au decedat în accidente rutiere, în primele 5 luni ale anului, cu 3 persoane mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere au fost indisciplina pietonală şi viteza neregulamentară.

Numărul infracţiunilor la regimul circulaţiei în cazul cărora au fost demarate cercetări a crescut cu 12%.

Măsuri pentru sezonul estival

Având în vedere că începe sezonul estival, poliţiştii din Buzău își stabilesc drept obiectiv pentru lunile ce urmează menţinerea nivelului de intensitate al activităţilor preventiv-combative necesare pentru asigurarea unui nivel optim de siguranţă prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului şi siguranţa rutieră, atât pentru buzoieni, cât şi pentru persoanele care se vor afla în tranzit sau pentru turiştii care îşi vor petrece concediile în Ţinutul Buzăului.

Menținerea ordinii publice pe timpul sezonului estival devine prioritatea numărul unu a unităţii noastre, toate activităţile urmând a fi coordonate pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, realizarea unui climat de ordine și liniște publică, pregătirea antiinfracțională și antivictimală a populației, stabilirea unor relații de parteneriat cu cetățenii, inclusiv desfășurarea unor activități de consiliere și informare precum și creșterea sentimentului de siguranță a cetățeanului.

Vor fi adaptate dispozitivele de siguranță publică constituite la nivelul unităților de poliție, în care vor fi cooptate în sistem integrat, acordându-se atenție în mod special locurilor cu mare fluență de public, în care urmează a se desfășura activități religioase, culturale, sportive, de agrement etc. pentru menținerea unui climat corespunzător de siguranță și prevenirea infracțiunilor cu violență și contra patrimoniului.

Realizarea activității de menținere a ordinii publice se va realiza inclusiv prin patrule constituite conform cadrului normativ în vigoare, care vor fi dispuse în toate zonele cu risc de aglomerare şi predispuse la apariţia unor situaţii de intervenţie.

Se va urmări asigurarea intervenției operative la evenimentele sesizate, conform competențelor.

De asemenea, vor fi intensificate controalele la unităţile de cazare, dar şi în locurile și mediile frecventate în această perioadă, prin modalități care să nu afecteze sejurul turiștilor, pentru depistarea perosanelor cu predispoziţie la comiterea de fapte antisociale.

Pe linie rutieră, se va asigura intervenţia polițiștilor rutieri, la orele de vârf, pe principalele artere din zonele turistice, precum și pe traseele de acces către acestea, pentru depistarea, identificarea și sancționarea participanților la trafic care încalcă prevederile legale privind circulația pe drumurile publice, prevenirea accidentelor și blocajelor rutiere, fluidizarea și controlul circulației.

Structurile de poliţie rutieră vor colabora permanent cu celelalte formațiuni de poliție, în vederea desfășurării în comun a unor acțiuni tematice destinate combaterii fenomenului infracțional și contravențional pe drumurile publice, atât din domeniul rutier, cât și din sfera celorlalte domenii din competența Poliției Române.

Pe linia combaterii infracțiunilor de natură judiciară vor fi avute în atenţie activităților de prevenire și combatere a infracțiunilor comise cu violență în zona barurilor, cluburilor, locurilor de cazare și altor locuri pretabile, precum și monitorizarea stărilor conflictuale.

Vom acţiona coordonat şi constant pe toate liniile de muncă, astfel încât sezonul estival să se încheie în condiţii de deplină siguranţă.

Rezultatele acestor eforturi, vor depinde, bineînţeles, de parteneriatul poliţie –comunitate, parteneriat care ne-a demonstrat însă, în repetate rânduri, că funcţionează în parametri optimi şi, pe această cale, mulţumim buzoienilor de bună-credinţă pentru contribuţia adusă la siguranţa judeţului nostru.

Pentru prevenirea furturilor din locuinţă, poliţiştii recomandă cetățenilor:

– nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare.

– nu uitaţi că check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabili în fața hoților.

– de asemenea, vă sfătuim să nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţineţi în casă bunuri de valoare sau că sunteţi plecați de acasă.

-selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine.

Pentru prevenirea furturilor de şi din autovehicule, dar şi a evenimentelor rutiere, poliţiştii recomandă cetățenilor care pleacă în concediu cu autoturismul personal:

-asiguraţi-vă de buna funcţionare a autoturismului;

-stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile de popas sau de staţionare pe timpul nopţii;

-dacă traseul este mai lung, e bine să vă căutaţi cel puţin încă un partener de drum pentru a vă ajuta le nevoie;

-alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele bine luminate şi aflate la vedere;

-dacă doriţi să vă odihniţi puţin nu opriţi în locuri necunoscute şi mai ales izolate;

-căutaţi popasurile special amenajate în acest sens;

-autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (casetofon, genţi, borsete, aparate foto, etc.);

-indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă;

-fiţi prudenţi când vi se solicită ajutorul;

-nu luaţi în maşină persoane necunoscute şi mai ales pe timpul nopţii;

-când aveţi sau când vi se semnalează vreo defecţiune tehnică, luaţi-vă toate măsurile de siguranţă pe durata remedierii acesteia;

-dacă pe traseu sesizaţi ceva suspect iar situaţia nu vă permite să interveniţi, anunţaţi de îndată primul post de poliţie întâlnit;

-dacă părăsiţi autoturismul, chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.