Bruxelles, copii, Florina Stoian, parteneriatCastigatorii Festivalului de muzica „Francochanson”, unul dintre proiectele de promovare a francofoniei derulate la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean si incluse in Calendarul concursurilor scolare al Ministerului, ar putea primi, drept premiu, un sejur de trei-patru zile in Belgia, pentru care partea buzoiana va asigura doar transportul. Acesta este unul dintre rezultatele vizitei pe care o delegatie a Inspectoratului Scolar Judetean a facut-o, in perioada 12-16 ianuarie, la Bruxelles, intr-o vizita „de raspuns” la cea pe care o delegatie belgiana a facut-o la Buzau, la sfarsitul lunii noiembrie, cu ocazia infiintarii Filialei Regiunii de Sud-Est a Asociatiei Europene a Cadrelor Didactice. Invitatia a fost facuta de vicepreşedintele „Association Europeenne des Eneseignants” din Belgia, profesorul Gerard Marnette, membru al Comitetului International al Asociaţiei Europene a Profesorilor. Delegatia romana a fost compusa din inspectorul general Florina Stoian, inspectorul şcolar de Limbi romanice, invaţamant particular si alternativ Maria Monalisa Plesea, precum si directorul Palatului Copiilor, preot profesor Paul Negoita.
„In timpul intalnirii cu directorul general al invatamantului preuniversitar al Comunitatii Franceze din Belgia, din cadrul Ministerului Educatiei belgian, Didier Leturcq, doamna inspector general Florina Stoian a prezentat noutatile din Legea educatiei din Romania, punct de plecare pentru comparatia dintre mai multe aspecte din cele doua sisteme de invatamant, si chiar din alte tari, deoarece la discutie a participat si atasatul cultural al Ambasadei Vietnamului la Bruxelles, Nguyen Thi Thu Ha. De exemplu, in sistemul de invatamant belgian nu exista evaluare nationala, deci nici examen de bacalaureat”, ne-a declarat inspectorul şcolar de Limbi romanice, invaţamant particular si alternativ Maria Monalisa Plesea.
Sursa citata a mai spus ca, in programul vizitei, a mai fost incluse vizite la Scoala Alternativa Decroly, care a demonstrat eficienta acestei metode care raspunde foarte bine nevoilor de dezvoltare intelectuala si morala a elevilor, si la Centrul de Formare in Alternanta de la Bomal, Comunitatea Franceza, unde elevii invata luni si marti, iar de miercuri pana vineri lucreaza la firme in domeniul de formare, activitate pentru care sunt si platiti. O delegatie a acestor elevi, spera profesorul Maria Monalisa Plesea, vor veni, in conditiile realizarii unui parteneriat, la Tabara Francofoniei de la Arbanasi, pentru a efectua un stagiu.

Mihail TUDOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.