Noua lege de accelerare a retrocedărilor a fost promulgată de președintele Traian Băsescu. Anunțul a venit ieri iar noul act normativ va intra în vigoare la trei zile după publicarea lui în monitorul oficial. La Buzău, legea retrocedărilor asumată luna trecută de Guvern pune la treabă autoritățile. În judeţul Buzău, dreptul de proprietate a fost refăcut, la cerere, în 96 la sută dintre cazuri însă mai sunt câteva mii de cereri, depuse încă din 2005, de retrocedare de terenuri și păduri tot mai puține, care trebuie soluționate într-un fel sau altul, la care se adaugă alte 1800 de notificări de restituire a unor imobile naționalizate, cele mai multe probleme fiind în municipiul Buzău. Se adaugă cele care vor veni odată cu intrarea în vigoare a noii legi, iar autoritățile județului se așteaptă la un număr mare de cereri.
Comisiile locale de inventariere își vor intra în atribuții în curând iar misiunea lor nu va fi una ușoară. Multe terenuri vor trebui cartografiate iar măsurătorile implică și costuri pe care unele administrații locale nu și le pot permite. În schimb, ADS mai are la dispoziție numai vreo 640 de hectare libere pentru retrocedare. O soluţie ar fi reducerea suprafeţei islazurilor comunale, acolo unde este cazul şi unde se pot face împroprietăriri în baza unor documente clare care să ateste dreptul privind proprietatea asupra unor suprafeţe în interior islazurilor. Va fi însă mai dificil, pentru că legea vorbeşte de referendum local în această situaţie şi nu toţi cetăţenii vor fi dispuşi să-şi dea acordul pentru diminuarea suprafeţei islazurilor. La fel de greu va fi şi în cazul pădurilor, ale căror suprafeţe s-au redus considerabil, cele mai mari probleme de retrocedare fiind pe zona de munte.
La ora actuală, mai sunt de emis peste 6500 de titluri de proprietate pentru terenuri agricole şi păduri a căror situaţie juridică este disputată în Justiţie.