Şcoala lor e în căminul cultural, cărţile după care învaţă sunt vechi, dascălii care le predau sunt în mare parte suplinitori – astea sunt şansele pe care Ministerul Educaţiei le oferă celor peste o sută de copii de la şcoala din Limpeziş. Ca toţi elevii care se bucură de începerea anului şcolar şi cei din Limpeziş şi-au pus hăinuţele bune, au luat din grădină sau de la florărie câte un buchet pentru învăţătoare sau diriginte. Pe feţele lor era însă mai degrabă tristeţe şi grijă asta din cauză că pentru al treilea an consecutiv, şcoala lor nu este cel mai frumos loc pe care l-ar merita.
Mihai este în clasa a 7-a şi ar vrea să devină medic. Şi-a pus costumul bine călcat şi a păşit încrezător în ceea ce va însemna şi anul acesta şcoală. Nu i se pare că are aceleaşi şanse la educaţie ca elevii de la oraş dar cu toate astea îşi urmează visul cu tenacitate.”Eu vreau să devin medic şi nimic nu mă poate opri, încerc să învăţ în condiţiile care mi se oferă chiar dacă şcoala nu este cea pe care mi-o doresc, copiii de la oraş au alte condiţii pe care însă nu le preţuiesc”.
Asemenea lui Mihai, ceilalţi elevi din Limpeziş au venit la şcoală cu visuri şi doar atât. Pentru ca elevii să aibă cât de cât un spaţiu unde să poată învăţa, primăria a alocat fonduri ca să repare căminul cultural, unde în vacanţă s-a ţinut discotecă. „Am primit bani de la doamna primar, ne-a spus să facem curat să aibă copiii unde să înveţe, până la sfărşitul lui octombrie mai facem două clase ca să nu se mai înveţe în schimburi, am făcut şi noi sobe, am zugrăvit” , ne-a declarat Victoriţa Anghel , angajata primăriei din Movila Banului.
La curăţenie au venit şi copiii. Fiecare a făcut tot ce a putut numai ca deschiderea anului şcolar să aibă puţin aer de solemnitate. Şi preoţii din sat s-au străduit să le dea micuţilor o rază de speranţă.După cele câteva ore petrecute cu dirigintele , elevii şi-au luat în braţe teancul de cărţi vechi şi uzate şi au plect spre casă. „Nu sunt noi cărţile dar astea sunt, învăţăm şi noi după ele cum putem”, ne-a spus un băieţel de clasa a 5-a.
Părinţii şi-au lăsat treburile deoparte şi au venit să vadă în ce condiţii vor învăţa cei mici. Dezamăgire totală: „Nu suntem mulţumiţi, dar ce să facem dacă nu sunt bani să termine şcoala, nu ştim nici ce profesori or să aibă copiii noştri, anul trecut au avut o profesoară la matematică , anul ăsta se schimbă”, ne-a declarat mama unei eleve de clasa a 6-a. Dascălilor care predau în şcoala de la Limpeziş le revine acum o misiune grea. Să facă educaţie şi să obţină performanţă în condiţii deloc asemănătoare celor din oraş. „Nu este prea uşor să predai în asemenea condiţii, însă trebuie să facem eforturi să le asigurăm copiilor puţinul care depinde de noi, noţiunile pe care trebuie să le ştie. Încercăm să facem şi performanţă. E mai greu aici, eforturile sunt mult mai mari”, a declarat Camelia Buzoiu, profesor de fizică la şcoala Limpeziş.
Lucrările de reabilitare a şcolii din Limpeziş au început în 2008 şi ar fi trebuit finalizate în nouă luni. Lipsa fondurilor alocate de Guvern a făcut însă ca totul să fie lăsat în paragină.