Judeţul Buzău a fost inclus de societăţile de asigurări într-o zonă cu risc crescut de apariţie a inundaţiilor după topirea zăpezii. Alături de judeţul nostru, în zona 1, cu expunere mare la riscul de inundaţii au mai fost incluse 12 judeţe, şi anume Brăila, Călăraşi, Constanţa, Dîmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea şi Vrancea.
În aceste zone, temperaturile în creştere urmate de topirea bruscă zăpezii ar putea provoca peste 32.800 de daune la nivelul portofoliului de poliţe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), a căror valoare se va ridica la 115 milioane lei (26,4 milioane euro).
„În urma prognozelor meteo recente, care anunţau la un moment dat că se aşteaptă o încălzire a vremii urmată de o topire bruscă a zăpezii, PAID a realizat câteva estimări cu privire la daunele ce ar putea să apară, prin modelarea actualului portofoliu de poliţe PAD la riscul de inundaţii. Portofoliul a fost structurat pe zona urbană şi pe cea rurala, şi pe poliţele încheiate pentru locuinţe de tip A şi de tip B”, a declarat directorul general al PAID, Marius Bulugea, într-o conferinţă de presă.
Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, locuinţa de tip A este o construcţie cu structură de rezistenţă din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.
Tipul B de locuinţă este o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
PAID a realizat scenarii separat pentru judeţele din sud-estul ţării, cu expunere majoră la riscul de inundaţii ca urmare a topirii zăpezii, şi restul judeţelor.
„Pentru zona rurală din aceste judeţe, pentru locuinţe de tip A, PAID a estimat o incidenţă de apariţie a daunelor de 5%. A rezultat astfel un numar total de 695 de daune posibil a se produce, a căror valoare totală a fost estimată la 2,43 milioane de lei. Pentru locuinţele de tip B, PAID a luat în calcul o incidenţă a daunei de 15%. A rezultat astfel un număr de 17.032 de daune posibile, a căror valoare s-ar putea ridica la 59,61 milioane de lei”, a spus Bulugea.
În aceleaşi 13 judeţe cu risc ridicat în ceea ce priveşte inundaţiile, dar pe zona urbană, modelarea riscului a luat în calcul o incidenţă de apariţie a daunelor de 3%.
Calculele Pool-ului au aratat că s-ar putea produce 1.223 de daune la locuinţe de tip A din mediul urban, a căror valoare s-ar putea apropia de 4,3 milioane de lei. Pentru locuinţele de tip B, modelarea riscului de inundaţii arăta că s-ar putea produce 1.586 de daune, adica o incidenţă de 5%, cu o valoare estimată de 5,55 milioane de lei.
„Pentru restul judeţelor României, PAID a luat în calcul o incidenţă de apariţie a daunelor de 5% atat pentru locuinţele de tip A, cât şi pentru cele de tip B din zona rurală şi una de 3% pentru locuinţele situate în zona urbană. Pentru mediul rural se estimează aproximativ 7.900 de daune posibile, cu o valoare probabilă de 27,5 milioane de lei. Pentru mediul urban, se estimează 4.400 de daune posibile, în sumă de peste 15 milioane lei”, a afirmat Bulugea.
Potrivit datelor PAID, compania gestionează puţin peste 504.000 de poliţe care acoperă riscurile de inundaţii, cutremur şi alunecări de teren.