Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române la Conferința Științifică Internațională Teologia Ortodoxă pe cale în „realitatea imaterială” a modernității târzii, organizată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, cu ocazia aniversării a o sută de ani de la înființarea revistei științifice „Theologhia”, eveniment organizat la Atena, în aceste zile, este Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Alături de ÎPS Ciprian se află pr. conf. dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Conferința a fost deschisă de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, în Catedrala Mitropolitană din Atena, după care au urmat alocuțiuni din partea președintelui Greciei și a Arhiepiscopului Ieronim al II-lea al Atenei și al Întregii Elade, gazda evenimentului. Printre invitați s-au numărat întâistătători și reprezentanți ai Bisericilor Ortodoxe surori, ierarhi și autorități civile elene, precum și alte personalități ale culturii grecești și internaționale.

Tema centrală a manifestării face referire la schimbările sociale, politice, culturale sau din viața de zi cu zi aduse de progresul tehnologic și de utilizarea pe scară tot mai largă a inteligenței artificiale.

ÎPS Ciprian conferință Atena Grecia reprezentant BOR

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat Teologie pentru viața în Hristos: 100 de ani de la înființarea revistei științifice Theologhia, în care Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat că duhul lumii constituie „unul dintre factorii care împiedică pe omul contemporan să își îndrepte atenția către Dumnezeu, pentru a cultiva în viața sa iubirea față de El și față de semeni. Starea lumii actuale este opusă ordinii așezate de Dumnezeu în creație, atunci când viața omului este invadată, într-o mare măsură, de tehnologie, fiind redusă la un simplu instrument mecanic sau electronic. În locul unității și armoniei, s-a produs scindarea facultăților psihice, conflictul dintre rațiune, voință și sentiment, ceea ce conduce, astfel, la o pierdere a legăturii firești cu lumea exterioară”.

ÎPS Ciprian conferință Atena Grecia reprezentant BOR

Revista științifică „Theologhia” este publicată neîntrerupt, începând din anul 1923, cu binecuvântarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei, fiind reprezentativă atât pentru teologia ortodoxă greacă, cât și pentru cercetarea teologică internațională.

Sursă info+foto: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.