
Pe 11 aprilie este marcată, anual, Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson(World Parkinson’s Day), cu scopul de a creşte gradul de informare cu privire la această boală şi a evidenţia impactul pe care îl are asupra celui suferind, dar şi asupra familiei şi societăţii. Cu această ocazie, Biroul de Presă al celei mai mari unități medicale din județul Buzău a realizat un scurt interviu cu dr. Alina Diacenco, medic primar neurolog și șef secție Neurologie în cadrul S.J.U. Buzau. Medicul a oferit informații despre boala Parkinson, factorii de risc ai bolii, cum putem preveni apariția acestei boli și tratamentul care încetinește progresia bolii.
Care sunt simptomele principale ale bolii Parkinson?
Dr. Alina Diacenco: ,,Principalele simptome ale bolii Parkinson sunt: pierderea mirosului, adică hiposmia, care apare în stadiile incipiente ale bolii și care este prezentă la peste 70% din pacienți. Hiposmia poate să mai apară și în alte boli neurodegenerative dar este un simptom destul de frecvent. Tremurul de repaus este un simptom evident, inițial unilateral, iar ulterior se extinde și la membrul controlateral. Rigiditate musculară manifestată prin creșterea tonusului muscular, există lentoarea aceea în mișcare sau bradichinezia, adică pacienții au un mers încet și, efectiv, își târâie picioarele. Ei mai pot avea tulburări de somn, insomnii, coșmaruri, de multe ori au sindromul picioarelor neliniștite. Alt simptom frecvent, constipația, urgența la urinat și, nu în ultimul rând, simptome psihice, în principal depresia, pacienții prezentându-se inițial la medicul psihiatru, se omit tulburările de mișcare, acestea fiind de multe ori puse vârstei înaintate, pacientul având vârful de incidență al bolii în decada a șasea de vârstă.
De asemenea, anxietatea, apatia, precum și tulburările psihotice și halucinațiile și, să nu uităm în ultimul rând, de tulburările neurocognitive, practic de la formele ușoare, până la stadiile de demență.”
Care sunt factorii de risc ai bolii?
Dr. Alina Diacenco: ,,Cel mai important factor de risc al bolii este vârsta. În al doilea rând, ar fi sexul. Bărbații dezvoltă mult mai frecvent boala Parkinson decât femeile. Expunerea la substanțe organo-fosforice, pesticidele, ierbicidele, traumatismele craniene repetate, se știe că boxerii dezvoltă mai frecvent boala Parkinson, și se presupune că unele infecții virale și bacteriene pot duce la declanșarea bolii și să nu uităm de istoricul familial, persoanele care au rude apropiate cu boală Parkinson prezintă un risc mai crescut față de populația generală, de aproximativ 15%, de a dezvolta boala și, nu în ultimul rând, mutațiile genetice.,,
Cât de important este să diagnosticăm timpuriu boala Parkinson?
Dr. Alina Diacenco: ,,Boala Parkinson este o afecțiune neurodegenerativă progresivă și este important să le explicăm pacienților că nu o putem vindeca, dar prin diagnosticul precoce, încetinim evoluția bolii, îmbunătățim calitatea vieții pacientului și întârziem apariția dizabilităților majore.”
În ce constă tratamentul bolii Parkinson?
Dr. Alina Diacenco: ,,Tratamentul bolii Parkinson este un tratament complex și el este inițiat în funcție de stadiile bolii, în formele incipiente, terapia de primă linie este practic Levodopa, este cel mai eficient simptomatic disponibil, acesta fiind un precursor al dopaminei, neurotransmițătorul implicat în această boală. Următorul pas este asocierea medicației complementare: agonistii dopaminergici, apomorfina, IMAO, etc.
În boala Parkinson avansată, în care nu mai avem un control bun al simptomelor sub terapiile convenționale, sunt disponibile terapii asistate de dispozitiv, cum ar fi pompa de apomorfină, pompa gel-intestinal etc. atunci când apar fluctuatii motorii și diskinezii.,,
Câți pacienți sunt diagnosticați cu boala Parkinson?
Dr. Alina Diacenco: ,,După rezultatele studiului global, publicat în 2018, s-a arătat o creștere a numărului pacientului cu boală Parkinson la nivel mondial, de la 2,1 milioane în 1999, la 6 milioane. În România, conform acestui studiu, în 2016 erau înregistrați 40.517 de pacienți și să nu uităm de creșterea exponențială de aproximativ 10% față de perioada din 1990.”
Recomandări pentru a preveni boala Parkinson.
Dr. Alina Diacenco: ,,Boala Parkinson nu poate fi prevenită, pentru că vorbim de o boală neurodegenerativă dar putem preveni practic formele secundare, care apar post accident vascular cerebral, și anume printr-un un stil de viață sănătos, prin controlul factorilor de risc cardiovascular, prin tratamentul hipertensiunii, prin exercițiu fizic regulat, prin reducerea stresului și, per total, printr-un stil de viață sănătos. Cel mai important este că atunci când observăm un simptom al bolii, să ne adresăm medicului specialist.”
Material realizate de Compartiment Relații Publice al Spitalului Județean de Urgență Buzău, Adriana Bunilă