UPDATE

Astăzi, ISU Buzău a transmis STATISTICA INCENDIILOR DE VEGETAȚIE USCATĂ (2023):

Ianuarie: 1 incendiu cu o suprafață totală de 0.005 hectare;
Februarie: 6 incendii cu o suprafață totală de 32.08 hectare;
Martie: 33 incendii cu o suprafață totală de 220.48 hectare.

Cele mai afectate zone au fost:

Beceni: 1 incendiu – 70 hectare;
Luciu: 1 incendiu – 60 hectare;
Balta Albă: 1 incendiu – 20 hectare;
Țintești: 3 incendii – 18 hectare;
Berca: 4 incendii – 16 hectare;
Vintilă Vodă: 3 incendii – 15 hectare;
Năeni: 2 incendii – 13 hectare;
Gălbinași: 4 incendii – 11 hectare;
Pătârlagele: 2 incendii – 11 hectare.

*Știre inițială

,,Arderile necontrolate de vegetație uscată absorb resurse inimaginabile și vulnerabilizează managementul sistemului situațiilor de urgență. Aceste practici, transformate în ultimii ani în ”sport național”, trebuie să înceteze”, este apelul transmis de prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea, în cadrul unor întâlniri, desfășurate ieri, la Cernătești și Scorțoasa, în prezența unori fermieri, a autorităților locale, a reprezentanților A.P.I.A., alături de directorul Claudia Stelea, ai Gărzii de Mediu, ai Inspectoratului Județean de Poliție, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

,,În cadrul întâlnirilor desfășurate în cea mai fierbinte zonă a județului, aici fiind semnalate în ultimii ani cele mai multe focuri necontrolate, prefectul județului a atras atenția, încă o dată, asupra riscurilor ce converg din incendierea resturilor vegetale, fără a anunța autoritățile: de la pierderea subvențiilor de la A.P.I.A. și la dosare penale ori amenzi, până la pericolul la care se expun cei care incendiază terenurile și care pot fi ei înșiși surprinși în mijlocul focarelor” , transmite Biroul de Presă al Prefecturii.

Arderea necontrolată a vegetației trebuie să înceteze. Anul trecut, în doar 3 luni, au avut loc circa 360 de incendii de vegetație, cu o suprafață arsă de peste 9300 de hectare de teren. Au fost situații în care am fost nevoiți să creștem capacitatea de intervenție a I.S.U. Buzău, să chemăm oameni de acasă pentru a-i mobiliza la astfel de incendii. Faceți un exercițiu de imaginație : dacă în timpul unui astfel de incendiu s-ar fi produs un accident cu urmări dramatice, în alt capăt al județului?

De aceea, din nou, fac un apel general: încetați să mai dați foc terenurilor înainte de a se produce vreo nenorocire!

Încetați cu aceste practici înainte ca focul să cuprindă vreo comunitate!

Ca prefect al județului, voi continua să acționez până ce fenomenul arderilor necontrolate va scădea în intensitate.

Nu este normal ca atât de multe resurse ale statului român să fie irosite pentru a înlătura efectele acțiunilor unor indivizi care nu respectă regulile, legea, care, până la urmă, nu respectă comunitatea din care provin și în care trăiesc., a declarat prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.