În cadrul celei de-a VIII-a ediții ,,Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău”, organizatorii au pregătit o serie de evenimente, unul dintre acestea fiind încă o expoziție în premieră.

1 martie, ora 11.00 / Atelier de confecționat mărțișoare tradiționale organizat în parteneriat cu AMPA Buzău, la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”; participarea la activitate se face pe bază de înscriere la numărul de telefon 0772 255 131, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 16:00.

5 martie, ora 11.00 / vernisajul expoziției temporare „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” la sediul Muzeului Județean Buzău.

*Proiectul expozițional redă imaginea femeii în comunism prin intermediul ținutelor vestimentare din epocă și al accesoriilor ce completează tabloul tematic. Femeia socialistă este femeia care pune accent pe munca în fabrici și uzine dar și pe frumusețe. Astfel, ea este prezentă în reclamele pentru produsele de înfrumusețare destinate ei incluzând aici produsele cosmetice și vestimentație.

Când Nicolae Ceaușescu devine liderul statului apare o oarecare deschidere către Occident. Revistele de modă românești reproduc modele de fuste mini, rochii lungi de seară și pantaloni evazați, chiar și haine de blană pentru femei. Taiorul Channel este preferatul Elenei Ceaușescu, modelele sunt copiate în fabricile noastre și impuse ca etalon femeilor din întreaga țară prin revistele de modă ale vremii.

Încălțămintea „Guban” fabricată la Timișoara era inspirată din revistele de modă Neckermann și Quelle. Eleganța feminină se rezumă uneori și la accesorii ce cuprind inele din pietre prețioase și semiprețioase, mărgele și cercei cu clipsuri.

În expoziția organizată la muzeu sunt prezentate articole vestimentare românești, realizate la fabrici de renume din acea perioadă dar și acasă. De asemenea sunt expuse accesorii vestimentare, bijuterii și produse cosmetice.

Totodată „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” întregește seria expozițiilor organizate în ultimii ani de către Muzeul Județean Buzău, valorificând obiectele de patrimoniu specifice perioadei comuniste aducând totodată în atenția publicului vizitator și simțul estetic al perioadei, care indiferent de vicisitudinile vremii nu s-a pierdut ci reînvie în paginile revistelor diferite modele vestimentare purtate cu plăcere și astăzi.

Accesul este gratuit în ziua vernisajului!

Vă așteptăm la muzeu! au transmis reprezentanții instituției de cultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.