criptă, Daniel, ips epifanie norocel, patriarh, prohodire, sicriu, slujbaPeste două mii de credincioşi, 800 de preoţi, călugări şi 24 de înalţi prelaţi au participat astăzi la Buzău la funeraliile ÎPS Epifanie Norocel, Ahiepiscopul Buzăului şi Vrancei. Slujba de prohodire a fost oficiată de Preafericitul Daniel Patriarhul BOR alături de un sobor de ierarhi. Sicriul cu trupul neînsufleţit al înaltului prelat a fost purtat pe braţe la sfârşitul slujbei în jurul catedralei după care a fost depus în cripta arhiepiscopiei cu hramul Înălţarea Domnului ctitorită de Epifanie.

 

Slujba de înmormântare a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Epifanie a fost făcută după o rânduială liturgică specială.Pentru că ierarhii ortodocşi sunt călugări, slujba prohodirii lor este una deosebită, caracterizată prin simplitate, smerenie şi nădejde în înviere. În timpul slujbei, ierarhii care au oficiat au amintit de făgăduinţele pe care monahul Epifanie le-a făcut înaintea lui Dumnezeu şi a obştii din care a făcut parte. Slujba  a fost asemănătoare celei care se face în Vinerea Mare la Prohodul Domnului.

 

Înaltpreasfinţitul Epifanie a purtat straiele arhiereşti cu care a slujit pe timpul vieţii dar şi însemnele arhiepiscopale: cârja, crucea, engolpionul şi mitra. La căpătâiul celui trecut la cele veşnice s-au aflat reprezentanţi ai administraţiilor celor două judeţeBuzăuşi Vrancea, parlamentari şi clerici dar şi oameni simpli, credincioşi care l-au ascultat pe Epifanie la slujbele oficiate în bisericile din cele două judeţe. ÎPS Epifanie a păstorit timp de 30 de ani peste 700 de mii de suflete din eparhie.Credincioşii au îndurat de la primele ore ale dimineţii gerul de afară ca să fie părtaşi la ultimul drum al Înaltului prelat.

 

Din cei 80 de ani de viaţă, Epifanie a slujit biserica 65 de ani mai întâi ca monah apoi ca profesor şi stareţ iar în 1982 a fost întronizat episcop al Episcopiei Buzăului şi Vrancei.Patriarhul Daniel a subliniat în cuvântul său că părintele Arhiepiscop EPIFANIE a fost un mare susţinător al construirii Catedralei Mântuirii Neamului, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei fiind între primele trei eparhii din ţară (după Bucureşti şi Sibiu) în ceea ce priveşte contribuţia la colecta naţională pentru realizarea acestei lucrări.

 

Sicriul cu trupul înaltului prelat a fost purtat pe braţe de clerici în jurul catedralei ctitorite de acesta şi s-a oprit de trei ori. Potrivit ritualului înconjurul bisericii care este antiorar şi  este considerat a fi un moment împotriva morţii , a vieţii veşnice.Trupul a fost îngropat în cripta pregătită în noua catedrală peste un strat de pământ reavăn.

Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a murit în seara zilei de 7 ianuarie în timp ce se îndrepta spre Mănăstirea Brazi de lângă Panciu în urma unui embolii pulmonare. Timp de 40 de zile în toate lăcaşurile: biserici şi mănăstiri din eparhia Buyăului şi Vrancei va fi doliu iar cel care va conduce ca locţiitor al lui Epifanie Arhiepiscopia este PF Daniel. După trecerea celor 40 de zile sfântul Sinod va organiza alegeri pentru ocuparea locului lăsat prin trecerea la cele veşnice a lui Epifanie Norocel.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.