Ingrijorare in randul autoritatilor de sanatate publica si al psihologilor din Buzau. Rezultatul unor testari facute de Directia de sanatate publica Buzau, pe un esantion reprezentativ de elevi cu varste cuprinse intre 10 si 18 ani, trage un semnal de alarma din cauza procentului ridicat de fete care si-au exprimat ganduri suicidale.
Cum s-a ajuns la acest rezultat?
Testarea a fost facuta de directia de sanatate publica in cadrul unui program national al Ministerului Sanatatii care urmareste depistarea comportamentului cu risc in cadrul coletivitatilor scolare. Esantionul care a raspuns chestionarelor a fost de 234 de elevi din clasele 5-12, iar selectia acestora s-a facut in asa fel incat sa fie reprezentativ pentru intregul judet.Intrebarile au fost specifice varstei repondentilor, iar rezultatul: “ 12% din elevele de liceu s-au gandit la acest suicid, datele sunt raportate la nivel national, chestionarul s-a aplicat in perfecte conditii de confidentialitate si seriozitate in prezenta reprezentantilor DSP care se ocupa de acest program”, afirma directorul DSP Buzau, Venera Acsinte.
Rezultatul alarmant al testarii a fost comunicat psihologilor din reteaua inspectoratului scolar. Specialistii considera ca la tendinta suicidala in randul elevelor de liceu concura mai multi factori: departarea in unele cazuri de familie, lipsa unei comunicari cu parintii, ori intensitatea cu care fetele reactioneaza la situatii mai delicate. “ Poate ca fetele au fost mult mai deschise in a recunoaste faptul ca au avut o idee de a se sinucide, pe de o parte, iar pe de de alta parte sa nu uitam ca in general personalitatea feminina este mai inchistata in niste norme sociale si atunci orice expectanta din partea societatii este privita cu mai multa tensiune de catre o fata fata de un baiat. Emotiile pe care le au fetele in raport cu ce li se intampla in viata de zi cu zi sunt mai ample si cu o manifestare mai turbulenta decat in cazul baietilor”, considera psihologul Taisia Truica Simionescu, directorul centrului judetean de asistenta psiho-pedagogica.
Ce poate face scoala?
Pentru a fi depistate la timp astfel de emotii care ar putea genera suicid, scolii ii revine un rol major. “ Cele mai multe fete apeleaza la tentativa de suicid pentru a atrage atentia asupra lor, au o imagine de sine mai putin buna. Ce poate face scoala? Poate sa le creioneze obiective in viata si rolul profesorului si rolul dirigintelui este de a face ca obiectivul sa devina tangibil”, este de parere profesorul de stiinte socio-umane Elena Suditu.
In loc de concluzii
Lipsa dialogului cu cei apropiati, problemele in dragoste care apar la varsta adolescentei, esecurile scolare, nerecunoasterea unor merite, toate acestea ar putea fi rezolvate daca s-ar apela la discutii cu specialistii. “ In ultimii ani numarul celor care apeleaza la serv noastrea a crescut dar inca mai sunt persoane tributare unor mentalitati invechite, musca , nu au suficienta indrazneala si nici nu-si lasa copiii sa vina catre centrele de asistenta psiho-pedagogica, lucru grav” conchide psihologul Taisia Truica Simionescu, directorul Centrului de asistenta psiho-pedagogica judetean. Psihologii mai spun si ca parintii sunt de multe ori depasiti din punct de vedere educational si nu cunosc strategiile de lucru cu propriii copii asa incat in loc sa le ofere un sprijin mai rau ii imping la gesturi necontrolate. In judetul Buzau exista 31 de cabinete de asistenta psiho-pedagogica la care pot apela atat parintii cat si copiii pentru consiliere ori chiar terapie de specialitate.