La sfârșitul săptămânii trecute, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, a efectuat o vizită de lucru în județul Buzău. Ministrul a poposit trei zile pe meleagurile buzoiene, timp în care a vizitat case de tip familial și centre rezidențiale, zone turistice, dar a avut și câteva întâlniri politice.
Ministrul Natalia Intotero a postat pe pagina sa de facebook mai multe impresii și fotografii din periplul său în județul Buzău.
Vizită la muzeul Casa Timpului (Valea Salciei)
,,Conducerea Primăriei a fost cea care, în urmă cu câțiva ani, a cerut celor 550 de localnici din cele 3 sate să doneze obiecte vechi pe care le aveau prin gospodării. Apoi a fost renovată clădirea unui fost dispensar care ajunsese o ruină și așa a apărut, în 2020, Casa Timpului – un minunat muzeu etnografic.
Muzeul își merită pe deplin numele: odată intrat în căsuța cocheta de lemn, te întorci parcă în timp, pe vremea bunicilor și străbunicilor. Sunt trei încăperi: o odaie de zi, un dormitor și o cameră care găzduiește unelte tradiționale folosite pe vremuri de toți gospodarii. Astfel, în interior puteți admira o ladă de zestre, opaițe, cofe de apă, costume populare, carpete țesute manual, preșuri, perdele brodate și alte articole de interior, dar și două ii care datează din jurul anului 1800, precum și vechi cărți bisericești din aceeași perioadă.
Dincolo de Casa Timpului e o comunitate mică, dar muncitoare care trăiește într-un peisaj a cărui frumusețe este fascinantă. În comună există o mică fabrică de preparate din lapte, la școală încă mai sunt 46 de elevi, iar alți 15 prichindei sunt înscriși la grădiniță. Un loc binecuvântat de Dumnezeu, pe care vă îndemn să îl vizitați.„
Vizită ansamblu rupestru de la Aluniș
,,În 1274, la Aluniș, trăiau doi ciobani, Vlad și Simion. Legenda spune că într-o noapte unul dintre cei doi păstori ar fi auzit un glas în timpul somnului care îl îndemna să sape în stâncă pentru că va găsi o icoană a Sfintei Fecioare Maria. Acesta a făcut întocmai, a găsit icoana și cu ajutorul celuilalt cioban și a localnicilor ar fi săpat biserica în stâncă. Astăzi, aceasta este cea mai veche biserică rupestră din România, în care se mai slujește și unica biserică din Europa cu altarul în stâncă.
Ansamblul rupestru de la Aluniş-Nucu-Bozioru, din judeţul Buzău, este considerat de unii leagănul creştinătăţii din România și numit de alţii Athosul românesc.
Am vizitat această locație minunată și am rămas impresionată de frumusețea locului, de liniște, de apropierea de Divinitate pe care am simțit-o.„
Vizită Muzeul Chihlimbarului (Colți)
,,Singura colecție de chihlimbar din țară se află în comuna buzoiană Colți, unde în urma cu 43 de ani a fost înființat Muzeul Chihlimbarului. Chihlimbarul de la Colți (romanit, cu o vechime de 40 – 60 milioane de ani) se găsește în 160 de culori, motiv pentru care este considerat cel mai valoros din lume.
Dacă veți vizita muzeul de la Colți veți găsi aici şi exponate arheologice, documente, fotografii, unelte (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, medalioane, broşe, şiraguri de mărgele, ţigarete) care ilustrează activitatea de prospectare, exploatare şi prelucrare a ambrei de-a lungul timpului.
România e frumoasă și vă invit să o descoperiți!”
Vizită Centrul rezidențial pentru copii ”Sfânta Maria” din Sătuc (Berca)
,,Cu eforturi colosale din partea preotului Daniel Necula, care a înființat Asociația Ortodoxă Filantropia din comuna buzoiană Berca, și-a deschis porțile în 2004 și o perioadă a fost greu, pentru că s-a pornit de la zero. La început, a fost doar centru de zi cu o capacitate de 12 locuri. Apoi, s-a extins cu servicii rezidențiale pentru încă 18 suflete.
În timp, lucrurile s-au așezat. Ca să le asigure un viitor copiilor de care aveau grijă, asociația a deschis aici o fabrică de dulcețuri și murături, iar ulterior o firmă de catering, la care lucrează o parte dintre copiii care au fost de-a lungul timpului în grija centrului.
Astăzi aici există și o echipă de fotbal, la care sunt legitimați 100 de copii, dar și un azil de bătrâni cu condiții impecabile, pentru serviciile căruia beneficiarii, în număr de 125, plătesc aproximativ 2.500 de lei pe lună – un preț care acoperă strict cheltuielile centrului.
Chiar dacă toate s-au scumpit în ultimii ani, asociația încearcă să mențină acest preț, pentru că serviciile azilului să fie accesibile pentru oamenii care au nevoie de ajutor la bătrânețe.
90% dintre copiii care au ajuns în 20 de ani de existență la acest centru de care se ocupă Asociaţia Ortodoxă Filantropia Berca Buzău, sunt astăzi absolvenți de facultate.
Am găsit aici oameni foarte bine pregătiți și extrem de inimoși. Gabriela, asistenta medicală, vorbește 3 limbi străine. În total, Asociația Filantropia are 53 de angajați care își dedică viețile pentru a-i ajuta pe cei în nevoie.
Îl felicit din tot sufletul pe preotul Daniel Necula și echipa domniei sale pentru dedicarea cu care muncesc zi de zi și schimbă vieți. Vă mulțumesc pentru invitația de a vă vizita!„
Vizite în mai multe apartamente de tip familial, case de tip familial din municipiu, dar și în centre de zi, de recuperare și tratament și un centru de recuperare pentru victimele violenței în familie.
,,Cu bucurie vă mărturisesc că în toate locațiile vizitate am găsit condiții de trai și de masă impecabile, personal extrem de implicat și de iubit de către beneficiari, dar mai ales copii bine îngrijiți și educați.
A fost o plăcere pentru mine să petrec timp cu acești tineri, să desenam împreună, să povestim despre activitățile pe care le au dar și despre planurile lor de viitor. Am avut parte și de o premieră: atunci când i-am întrebat pe beneficiarii a două apartamente de tip familial cu ce cred ei că ar trebui să îi mai ajute statul, tinerii au cerut condiții mai bune de muncă pentru educatorii și supraveghetorii lor. De asemenea, m-am bucurat să observ că acești tineri își cunosc drepturile și responsabilitățile, dar și opțiunile pe care le au după împlinirea vârstei majoratului ceea ce demonstrează succesul campaniei noastre de informare desfășurate în rândul lor în luna septembrie.
După toate aceste vizite am avut o întâlnire cu reprezentanții organizațiilor neguvernamentale specializate în promovarea drepturilor familiilor, copiilor și tineretului, dar și a cultelor religioase, cu care am discutat despre problemele cu care se confruntă, propunerile lor de modificare a legislației și proiectele pe care le desfășoară.
Toți cei prezenți mi-au spus că sunt mulțumiți de colaborarea cu instituțiile statului, că la nivel de județ se lucrează în echipă și că ei găsesc tot sprijinul și deschiderea autorităților locale, ceea ce reprezintă un exemplu de bune practici.
Felicit conducerea Consiliului Județean Buzău, pe primarul municipiului Buzău, domnul Constantin Toma, pe primarul municipiului Râmnicu Sărat, domnul Sorin Cîrjan și echipa Directiei de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău, precum și ONG-urile care activează în județ pentru buna colaborare și rezultatele excepționale pe care le au.”
Vizită în sânul unei familii din Valea Salciei
,,Alexandra, Denisa și David – trei copii minunați care trăiesc în tărâmul de vis din comuna Valea Sălciei din județul Buzău.
I-am vizitat cu bucurie, însoțită de echipa mea și avându-l drept ghid pe viceprimarul comunei, domnul Dorin Gavrilă.
La schimb am primit multe îmbrățișari, o vizită la animalele din curte si pâine de casă cu brânză proaspătă, curată.
Denisa își dorește să fie bucătăreasă, Alexandra croitoreasă, iar David cioban. Au vise simple, inocente, dar în care cred cu toată inima. Sunt încurajați de părinți, care îi cresc cu toată dragostea lor și cu credință în Dumnezeu. Împreună sunt o familie unită, care trăiește simplu și curat, un exemplu pentru comunitatea lor mică și răsfirată.
Dragi părinți, vă felicit pentru modul minunat în care îi creșteți pe acești minunați copii. Iar pe voi, Denisa, Alexandru și David, vă încurajez să vă urmați visele și vă susțin necondiționat cu orice aveți nevoie pentru ca voi să aveți viitorul pe care vi-l imaginați.„
Întâlnire cu ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei
,,M-am bucurat să îl revăd pe Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, pe care îl cunosc din 2009. Un om gospodar, cu o aleasă pregătire, cultură și experiență. Alături de colegii mei, Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău, senatorul Lucian Romașcanu, deputatul Laurentiu Țepeluș și primarul orașului Buzău, Constantin Toma, am purtat discuții despre familie, tineri, programe și politici care să vină în sprijinul acestora.
Vă mulțumesc, dragi prieteni, pentru această seară atât de constructivă!”
Vizită la Râmnicu Sărat
,,Organizația municipală PSD Râmnicu Sărat este formată din oameni de ispravă, adevărați gospodari care-și iubesc comunitatea, dar mai ales oameni care au dobândit, și sunt convinsă că vor obține și anul viitor, rezultate foarte bune la alegeri.
Domnul primar Sorin Cîrjan, care este și președintele organizației, este dovada clară că la PSD Râmnicu Sărat se face performanță și în politică și în administrație. PSD Râmnicu Sărat este o echipă sudată, în care fiecare știe ce are de făcut și fiecare membru își face treaba acolo unde este și din acest motiv, atunci când la patru ani se va trage linie, am convingerea că rezultatele vor fi pe măsura muncii.
A fost o întâlnire plină de energie și implicare, în care am discutat despre proiectele ministerului care vin în sprijinul studenților, familiilor tinere, a familiilor cu mai mulți copii, dar și pentru creșterea natalității. Am vorbit și despre planurile de viitor pe care le avem, inclusiv referitor la mai multe modificări legislative pe care intenționăm să le facem, mai ales că tot în rol de gazde i-am avut astăzi și pe colegii mei din Parlament, doamna senator Liliana Sbîrnea și domnul deputat Laurențiu Țepeluș.
Le mulțumesc colegilor din PSD Râmnicu Sărat pentru primirea călduroasă, îi asigur de tot sprijinul meu și le doresc mult succes în activitate!”
Vizită organizația municipală PSD Buzău
,,După o zi extrem de plină, m-am reîncărcat cu energie pozitivă alături de colegii mei din Organizația municipală PSD Buzău, condusă de către domnul primar Constantin Toma, căruia îi mulțumesc pentru primirea călduroasă.
De asemenea, le mulțumesc pentru primire și implicare și colegilor mei parlamentari: doamna senator Liliana Sbîrnea și domnii deputați Laurențiu Țepeluș, Romeo Lungu și Andi-Lucian Cristea.
Am găsit aici colegi extrem de muncitori și de uniți, tocmai de aceea au mereu rezultate extraordinare.
Le-am vorbit celor prezenți despre proiectele derulate de minister, precum programele guvernamentale de creditare Family Start și Student Invest, programul național social pentru creșterea natalității, proiectele pentru tineret, dar și despre campaniile de informare ale tinerilor instituționalizați și proiectul prin care mii de astfel de tineri din toată tara au beneficiat de un week-end într-o zona turistică din România.
Îi felicit pe toți social-democrații buzoieni pentru activitatea lor și le doresc mult succes în anul electoral care urmează!„