ambulatoriu, ministerul sanatatii, ministerul transporturilor, Relu Fenechiu, sindicate, spital cfrLa sfârșitul anului trecut ministrul transporturilor Relu Fenechiu anunța trecerea celor 15 spitale CFR, printre care și  în subordinea Ministerului Sănătăţii, printr-un proiect de ordonanță de urgență. Ministrul justifica această decizie prin faptul că s-a săturat de „gaura neagră” pe care o reprezintă unităţile sanitare pentru bugetul ministerului pe care îl conduce. Ministrul s-a întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor, cei din urmă primind un răgaz pentru a întocmi un proiect de reformă a spitalelor CF din România, cu promisiunea că ministrul nu va mai face niciun pas în decizia pe care o luase la sfârşitul lui 2012.Reprezentanţii sindicatelor au pus la punct un proiect de rentabilizare a spitalelor, dar oficialii din Ministerul Transporturilor au continuat acţiunile care urmăresc transferul celor 15 unităţi sanitare. Reprezentanții sindicatului  susţin că transferul la Ministerul Sănătăţii şi apoi la autorităţile locale ascunde de fapt mize imobiliare, fiind vizate clădirile şi terenurile unităţilor sanitare, aflate în zone foarte bine cotate pe piaţa imobiliară. În schimb, spitalele CFR, prin cele 22 de ambulatorii, desfăşoară examinarea medicală şi psihologică pentru activitatea de siguranţa circulaţiei şi navigaţiei. Potrivit unor directive europene, această activitate trebuie coordonată de Ministerul Transporturilor. Mai-marii de la Ministerul Transporturilor pare-se s-au gândit la acest aspect. Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri de reorganizare a reţelei sanitare proprii a Ministerului Transporturilor, urmează să fie înfiinţată Autoritatea Naţională de Siguranţa Circulaţiei şi Navigaţiei, ca instituţie publică în subordinea Ministerului Transporturilor, cu finanţare extrabugetară, prin comasarea Direcţiilor Medicale din cadrul Ministerului Transportului şi din cadrul Autorităţii Aeronautice Civile Române. Autoritatea Naţională de Siguranţa Circulaţiei şi Navigaţiei preia toate depturile şi obligaţiile celor două direcţii. Pentru activităţile pe care le efectuează în scopul îndeplinirii obligaţiilor ce revin statului în temeiul prevederilor unor convenţii şi acorduri internaţionale la care România este parte, Autoritatea Naţională de Siguranţa Circulaţiei şi Navigaţiei primeşte fondurile necesare acoperirii cheltuielilor de la bugetul de stat, prin bugetul ministerului”,  se precizează în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Autoritatea Naţională de Siguranţa Circulaţiei şi Navigaţiei ar urma să preia în subordine 21 de unităţi – trei spitale clinice CF, trei spitale generale CF şi 15 ambulatorii de specialitate, printre care şi ambulatoriul CF Buzău.

 

Dat Primăriei sau închis?

 

Sindicaliştii spun că totul a fost făcut în prea mare grabă şi, chiar dacă cele 15 spitale CFR vor fi transferate către Ministerul Sănătăţii, acesta nu le va putea ţine pe toate, pentru că doar unele sunt spitale clinice. În consecinţă, unităţile vor fi transferate către autorităţile locale, care s-au plâns deja că nu au bani.

Spitalul General Căi Ferate Galaţi s-a înfiinţat prin Ordinul Ministrului Transporturilor şi Telecomunicaţiilor nr. 1044 din 05.08.1980. De la înfiinţare, Spitalul General Căi Ferate Galaţi a avut în structura sa două unităţi distincte: Spitalul Căi Ferate Galaţi şi Secţia Exterioară cu paturi Cai Ferate Buzău. Ambele unităţi sanitare erau organizate în secţii cu paturi (medicina internă şi chirurgie) şi două dispensare policlinici în care activitatea medicală se desfăşoară pe două coordonate distincte: examinări ale personalului cu funcţii în siguranţa circulaţiei şi navigaţiei şi activitate curativă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.