Ieri, în duminica a 5-a din Postul Sfintelor Paști (a Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca), Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Dara din comuna buzoiană Pietroasele. Înaltpreasfinția Sa a slujit în biserica filială din satul Clondiru de Sus, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, împreună cu pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, pr. Răzvan-Valeriu Drăgoi, secretar al Protoieriei Buzău II, pr. paroh Mihail Ștefan și pr. Cornel-Alexandru Ursache, slujitor la Parohia Banu din municipiul Buzău.
În predica adresată credincioșilor, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a explicat fragmentul evanghelic de la Marcu 10, 32-45, în care Mântuitorul Iisus Hristos îi îndeamnă pe ucenici să fugă de ispita iubirii de stăpânire, ca urmare a cererii primite de la fiii lui Zevedeu, Iacov și Ioan, de a sta de-a dreapta și de-a stânga Sa.
„Știind că se apropiau Sfintele Sale Pătimiri, Mântuitorul Hristos îi îndeamnă pe Apostoli să aibă grijă să nu cadă pradă gândirii înguste a neamurilor păgâne cu privire la funcțiile de conducere, deoarece, în Biserica întemeiată de El prin jertfă și care este Însuși Trupul Său, se pune accentul pe slujirea oamenilor, nicidecum pe stăpânirea lor. Iar acest principiu al slujirii aproapelui trebuie să guverneze nu numai în instituția văzută a Bisericii, ci în întreaga societate creștină. Cei aleși de popor în funcții înalte să nu uite niciodată că au menirea și datoria de a-i sluji pe cei ce i-au ales. În aceasta constau măreția, strălucirea și valoarea unui om, când este desemnat sau învestit cu puterea de a conduce: să-și îndeplinească îndatorirea creștinească de a-l sluji pe semenul său, pe omul suferind și pe cel care se zbate în necazuri și încercări. «Că și Fiul Omului – motivează Mântuitorul, dând exemplul propriei Sale persoane – n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească și să-Și dea sufletul răscumpărare pentru mulți» (Marcu 10, 45)”, a precizat Arhipăstorul locului.
De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a evidențiat modelul de pocăință al Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, pe care Biserica o pomenește atât la 1 aprilie, cât și în a cincea duminică a Postului Mare.
„Femeia păcătoasă din cel de-al doilea fragment evanghelic reprezintă prototipul multor femei care au căzut pradă ispitelor trupești, dar care și-au îndreptat viața, așa cum a fost și faimoasa Maria Egipteanca, o prostituată din secolul al V-lea, care a trăit vreme de 17 ani departe de Dumnezeu, însă care s-a pocăit pentru multele sale păcate, nevoindu-se în pustia Iordanului cu asceza, privegherea și rugăciunea neîntreruptă, timp de 47 de ani. Pocăința, credința, smerenia și nevoințele sale au fost răsplătite de Dumnezeu cu darul sfințeniei, descoperit în chip minunat starețului Zosima, care s-a învrednicit s-o împărtășească pe Cuvioasa Maria cu Sfintele Taine ale lui Hristos. Viața acestei mari cuvioase a fost consemnată în scris de către Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, și se citește, în întregime, la Denia Canonului Mare, în seara zilei de miercuri, din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paști”, a afirmat Ierarhul.
Cântările liturgice au fost interpretate de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.
Sursă foto+video: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei