Începând de astăzi, Centrul Muzeal ,,I. C. Brătianu” are porțile deschise pentru cei care vor să viziteze o expoziție inedită ce prezintă istoria fostei unități medicale de pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Obiectele expuse, originale, atrag curiozitatea oricărui vizitator.

,,Cu acest proiect, Buzăul a devenit mai bogat din punct de vedere cultural. Știm cât de important e să cunoaștem istoria locală și, mai ales, să o transmitem mai departe celor tineri.

Le mulțumesc și îi felicit pe colegii mei din Consiliul Județean Buzău, alături de care am implementat acest proiect cu fonduri europene și pe colegii din Muzeul Județean Buzău pentru profesionalismul cu care au pus în valoare această bijuterie culturală!

Vă invit, dragi buzoieni, să vizitați Centrul Muzeal I. C. Brătianu și să descoperiți ce a însemnat pentru Buzău „fostul spital Brătianu” și cum se făcea medicină atunci., a transmis președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, prezent la evenimentul de deschidere a expoziției.

***Expoziția organizată de Secția Istorie a Muzeului Județean Buzău se concentrează atât pe istoricul imobilului și importanța lui pentru comunitatea buzoiană, cât și pe personalitățile medicale care au activat aici. Maniera de expunere, precum și acuratețea informațiilor științifice vor transforma aceste spații într-o adevărată sursă de cunoaștere. Vizitatorii pot explora multe alte informații prin intermediul QR codurilor, precum: conținutul unor cărți etalate în vitrine, cazurile pacienților spitalului din anul 1931, imagini ale clădirii înainte de reabilitare, liste cu instrumente chirurgicale achiziționate în anii 1920 de la Paris ori cu personalul medical și sanitar (1931, 1945). O atenție deosebită a fost acordată unor personalități a căror activitate a avut un impact îndelungat asupra instituției sanitare, precum chirurgii Vasile Bianu (1858-1944) și Constantin Michiu (1885-1951) sau judecătorul Constantin A. Papadopol (1883-1962). Expoziția este îmbogățită cu informații despre personalul angajat al spitalului, pacienții ori donatorii care au susținut așezământul, aspecte statistice din activitatea curentă a instituției, în mod special a medicilor. De asemenea, expozițiile cuprind costume de medici și foarte multe instrumente utilizate în chirurgia generală sau chirurgia oftalmologică. Îi mulțumim și pe această cale doamnei Sandu Argentina care a sprijinit proiectul expozițional printr-o donație generoasă de instrumente chirurgicale și a unui costum filtru pentru chirurg din anii ‛80 ai secolului trecut.

Piesele centrale ale celei de-a doua săli de operații sunt două mari lămpi scialitice recuperate din fostul Spital „I. C. Brătianu” înaintea începerii proiectului de reabilitare a clădirii. Acești „pacienți” au fost transportați la Laboratorul de Restaurare al Muzeului Olteniei Craiova și au fost supuși unor ample procese de restaurare între anii 2020 și 2022.

Prin intermediul mijloacelor multimedia vizitatorii pot explora conținut video cu caracter științific și educațional specific sălilor de operații. O componentă importantă a fost colaborarea cu domnul Gabriel Petre, colecționar din Buzău, care a pus la dispoziție Muzeului Județean Buzău, în mod gratuit, fotografii de epocă care au fost integrate grafic în sălile expoziționale.

Pavilionul central al fostului Spital „I. C. Brătianu” a fost amenajat de către colegii din cadrul Compartimentului Artă-Etnografie al Muzeului Județean Buzău și găzduiește, în fostele saloane de pacienți, expoziții de artă plastică cu lucrările sculptorilor Rodica Panaitescu și Emil Pricopescu, precum și cu lucrările pictorului Pompiliu Dobrin. Acești artiști s-au manifestat creator pe meleagurile buzoiene și au făcut parte din filiala Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Emil Pricopescu fiind chiar unul dintre membrii fondatori. De asemenea, toți trei au contribuit la formarea multor generații de tineri artiști buzoieni prin activitatea pedagogică desfășurată în cadrul Liceului de Arte „Margareta Sterian”. Noile expoziții au ca scop promovarea artiștilor plastici din istoria recentă a filialei Buzău a Uniunii Artiștilor Plastici din România.***

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.