Săptămâna aceasta, la Nehoiu, s-a desfăşurat etapa judeţeană a concursului naţional cu tematică rutieră „Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă”. Abilitatea de a opera cu ABC- ul circulaţiei, deprinderea corectă de mers cu bicicleta, manifestarea unui comportament civilizat şi preventiv pe drumurile publice sunt competențele pe care elevii le-au demonstrat prin parcurgerea celor 3 probe prevăzute în regulamentul concursului, obținând numeroase premii individuale și de echipaj, transmit reprezentanții IPJ Buzău.
După desfășurarea probelor de concurs s-a stabilit că echipa ce va reprezenta județul Buzău la faza națională a concursului „Educaţie rutieră – educaţie pentru viaţă” este echipa Şcolii Gimnaziale Lunca Pripor, aceasta fiind urmată în clasament de Şcoala Gimnazială nr.7 Buzău, Şcoala Gimnazială „Pamfil Georgian” Gura Teghii şi şcoala Gimnazială „Gheorghe Vernescu” Râmnicu Sărat.
Concursul organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău s-a desfăşurat în cadrul Campaniei naţionale de prevenire a accidentelor de circulație „ALEGE VIAŢA!”,.
Ora de educaţie rutieră la Liceul Tehnologic ,, Henri Coanda” Buzău.
Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier au desfășurat o activitate educativ-preventivă la Liceul Tehnologic ,, Henri Coanda” Buzău.
Prevenirea victimizării prin posibila implicare în accidente rutiere a elevilor constituie o prioritate o poliţiştilor buzoieni, sens în care sunt întreprise demersuri de orientare şi informare a tinerilor, prin diverse modalităţi adaptate caracteristicilor unor astfel de beneficiari, pentru implementarea cunoştinţelor teoretice, dar şi pentru responsabilizarea factorului uman.
Experienţa ne-a demonstrat că succesul acţiunilor preventive depinde, în cele mai multe situaţii, de modul de abordare a problematicii şi de forma de transmitere a mesajelor.
Astfel, în cadrul activităţii de ieri, cei peste 120 de elevi au discutat deschis despre provocările vârstei, despre anturaj şi despre tentaţoa de a consuma alcool sau alte substabţe cu efect psihoactiv. În contextul în care liceenii au mărturisit că sunt dornici să obţină permisul de conducere pentru a se putea urca la volanul maşinilor, poliţiştii i-au avertizat că acest lucru implică, pe lângă beneficii, obligaţii şi reguli stricte de respectat.
Le-au prelucrat şi formele răspunderii contravenţionale sau penale în cazul unor abateri de la normele rutiere.
Pentru implementarea mesajului instituţional, au fost oferite exemple concrete de evenimente rutiere în care au fost implicaţi tineri.
Întâlnirea s-a desfășurat în cadrul proiectului Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.
POLIŢIŞTII RUTIERI REAMINTESC TINERILOR:
Alcoolul nu ii face pe tineri mai maturi și nici teribilismul nu-i face mai cool.
Așadar, cel mai bine e să fiţi sinceri cu voi și să nu vă lăsaţi influențați de percepții, anturaj și trenduri, mai ales când acestea pot avea efecte negative asupra siguranţei voastre.