Polițiștii din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității, împreună cu reprezentanți ai Agenției Naționale Antidrog – Centrul de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog au organizat şi desfăşurat o activitate preventivă în parcul Tineretului din municipiul Buzău, sub egida proiectului local Școala din parc.

Activitatea s-a centrat pe semnalarea situaţiilor de pericol și riscurile asociate consumului de substanțe cu proprietăți psihoactive, de care pot fi atrași în vederea consumului, pe fondul necunoaşterii consecinţelor ulterioare.

Persoanelor prezente le-a fost prezentat conceptul de substanțe psihoactive (tutun, alcool, etnobotanice, droguri etc.), fiind făcută diferențierea între droguri legale și droguri ilegale. A fost prezentată etiologia dependenței, cu evidențierea stadiilor aferente – debutul (curiozitate, gestionarea deficitară a sentimentelor sau oferirea gratuită a primei doze), consumul experimental/ ocazional și ușurința trecerii la consumul regulat de droguri.

acţiune preventivă, politie

Pentru însușirea cât mai eficientă a mesajului, pe parcursul activității tinerii care s-au oferit voluntari au avut ocazia să experimenteze efectele consumului de substanțe psihoactive prin intermediul unuor ochelari special concepuți în vederea simulării modului în care consumul de droguri influențează simțurile, în special vederea și echilibrul. 

De asemenea, au fost prezentate posibilitățile de recuperare a persoanelor care consumă droguri, prin intervenția serviciilor specializate de asistență și a celor de reintegrare socială din cadrul sistemului național de asistență medicală, psihologică și socială, măsuri de tratament alternative sancțiunilor coercitive, dar și alternative la consumul de droguri. A fost promovaată campania națională de prevenire a consumului de substanțe psihoactive (etnobotanice) „Fii liber!”.acţiune preventivă, politieLa finalizarea activității au fost lansate dezbateri pe marginea informațiilor oferite, iar participanții la activitate au fost îndrumaţi să adopte un comportament care să îi conducă într-o zonă de siguranţă personală și comunitară, astfel încât să evite dobândirea statutului de victimă, dar și  de infractor.

La activitate au participat 70 de persoane (preadolescenți, adolescenți, tineri, părinți, bunici, elevi și cadre didactice, precum și 63 de beneficiari ai complexelor de serivicii comunitare din municipiile Buzău și Râmnicu Sărat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.