
Tradițiile anunță existența unui popor cu rădăcini adânc înfipte în pământul acestei țări pe care o numim ACASĂ. Nu o dată s-a întâmplat să realizăm ce rol important au obiceiul bunicilor și tradițiile strămoșilor pentru generațiile noi și să ne bucurăm când observăm că tinerii din ziua de azi reușesc să păstreze și mai ales să transmită aceste frumuseți.
Am găsit un astfel de grup de tineri entuziaști la Școala Gimnazială Merei. Ei, alături de câteva cadre didactice inimoase, au reușit să organizeze la nivel județean, pentru al doilea an consecutiv, un festival-concurs de cântece și dansuri populare ,,Dansăm, cântam românește!”, o poartă deschisă de transmitere și de perpetuare a tezaurului nostru folcloric. Un juriu extrem de serios și implicat în alegerea câștigătorilor și un colectiv de organizare cu ștate vechi în astfel de acțiuni au întâmpinat elevii veniți să participe la acest concurs. Deși nu într-un număr foarte mare, concurenții au demonstrat că la nivelul județului Buzău, cântecul și dansul popular este foarte iubit și respectat. Din cei peste 130 de elevi participanți, am remarcat elevi ai Școlii Gimnaziale nr 7, ai Școlii Gimnaziale Merei, ai Școlii Gimnaziale Ion Creangă, dar și elevi care frecventează cursurile Palatului Copiilor Buzău, și care au făcut cinste doamnei Oana Dobre care îi coordonează.
Organizatorii, o echipă serioasă și de încredere: prof Gramer Elena, prof Lazăr Roxana și prof Ignătescu Alina, mulțumesc și pe această cale doamnei inspector pentru educație permanentă și activități extrașcolare, prof dr Veronica Trandafir, doamnei Amelia Papazissu, meșter popular medaliat UNESCO, domnei metodist pentru învățământul primar Iulia Dragomir, domnișoara Nicoleta Borcău, membră a ansamblului Plaiurile Mioriței și domnul Alexandru Nedelcu, instructor pentru dans sportiv, pentru susținerea acordată prin prezența domniilor lor în juriul festivalului.
Doamna director Anton Maria, inițiatorul și sufletul acestui proiect, ne explică dorința școlii Merei de a sădi în inimile copiilor a dragostei pentru frumos și autentic, armonie, grație și ritm, de a-i învăța pe copii să prețuiască și să respecte obiceiurile și tradițiile care i-au înconjurat de la naștere, să iubească meleagurile natale și portul românesc. ,, Considerăm că acest festival poate fi o oportunitate pentru valorificarea tradiţiilor populare şi a obiceiurilor româneşti şi reprezintă un izvor de bucurie şi satisfacţie ce creează copiilor o stare de bună dispoziţie favorabilă atât dezvoltării psihice, fizice cât şi estetice”. Dânsa amintește și că desfășurarea în condiții excelente se datorează și domnului primar al comunei Merei, Chircă Ștefan, care a pus la dispoziție Caminul Cultural al comunei Merei și a susținut din toate punctele de vedere școala.