
Atitudinea lor în faţa crizei e clară: nu se opresc, găsesc soluţii, sunt perseverenţi – asta spune despre chinezi, managerul român al grupului de firme de stat şi private din Republica Chineză. Cea mai mare investiţie din România, de 100 de milioane de euro, a statului chinez este în fabrica de ţigarete de pe platforma industrială din Pârscov. În total în următorii trei ani chinezii vor să dubleze investiţia : vor să mai construiască o fabrică de ţigări şi o fabrică de componente pentru centrale eoliene.
În Pârscov chinezii au ajuns în 1997 când o firmă privată şi-a deschis într-o hală o fabrică de ţigarete. După 9 ani, compania de stat China Tobacco a preluat firma şi a făcut investiţii în construirea unei alte fabrici, deoarece capacitatea de producţie era mică faţă de solicitările la export .
Hu Jun, managerul China Tobacco îşi aminteşte din trecut: ” aici era prima fabrică în care făceam ţigările din tutunul prelucrat adus din China. În 2006 am investit în total 30 de milioane de dolari pentru a construi şi utila această fabrică nouă unde prelucrăm frunzele de tutun importate din ţări din Africa de sud , China , America de sud” . Fabrica cea nouă este dotată cu utilaje aduse din China iar prelucrarea tutunului se face după tehnologii germane. Peste 4 milioane de euro vor fi investiţi în această toamnă numai pentru retehnologizare în urma căreia să poată fi produse ţigarete cu tendinţă redusă de ardere, aşa cum cer normativele europene. La China Tobacco Europe – singura fabrică de ţigarete a chinezilor din Europa, muncesc 250 de români , 50 fiind angajaţi anul acesta.
Cea mai veche angajată, Victoriţa Drăguşin ne povesteşte: ” sunt din 1997 la chinezi , la început a fost greu, orice început e greu, sunt nişte oameni maleabili totuşi, ne înţeleg când mai greşim, sunt mai iertători, nu aş pleca niciodată în alte parte pentru că aici nu găseşti prea uşor un loc de muncă”
Una dintre mai noile angajate, Mariana Drăgulin care este funcţionar departamentul vânzări China Tobacco Europe ne dezvăluie secretul muncii alături de chinezi : ” lucrez din 2000 nu e usor să lucrezi cu ei sunt profesionişti însă ne adaptăm cerinţelor, ne şi laudă, avem si diferite bonusuri”
În 2010 cifra de afaceri a fabricii de ţigări a depăşit 38 de milioane de lei iar în primul semestru din acest an a fost de 21 de milioane de lei. Producţia fabricii merge la export în proporţie de 80% atât în state ale Uniunii Europene cât şi în spaţiul extracomunitar. În aceeaşi locaţie sunt alte trei firme private din Republica Populară Chineză. Una cu profil de prelucrare a lemnului , alta de componente pentru aparatură de uz casnic şi o a treia de construcţii.
Managerul grupului de firme de pe platforma Pârscov, Vasile Grăjdan face o analiză a investiţiilor chinezilor la Pârscov : ” s-au investit 100 de milioane în fabrica de ţigări, mai investim 80 de milioane pentru noua fabrică de ţigări, iar grupul de firme private vor să investească 30 de milioane de lei, deocamdată sunt la stadiul de negocieri, pentru crearea unor echipamente folosite în energiile regenerabile”. Şi după cum sunt planurile de viitor ale chinezilor am putea spune că pe ei nu i-a afectat prea tare criza. Oare de ce? Răspunsul vine tot de la managerul român al grupului de firme chinezeşti, Vasile Grăjdan: ” ei sunt perseverenţi, nu se opresc la niciun obstacol, găsesc soluţii, la orice problemă, eu am învăţat multe de la ei, sunt un exemplu despre cum pot fi depăşite situaţiile dificile, ar trebui să înveţe şi alţii de la ei”