
Mâine se intră în ultima fază de execuţie a amenajării Siriu- Surduc – Nehoiaşu, amenajare hidroenergetică ale cărei costuri se ridică la o jumătate de miliard de euro. Lucrările de amenajare hidroenergetică a râului Buzău au început în 1984 şi au fost etapizate. În prezent compania de stat Hidroelectrica este în insolvenţă iar administratorul judiciar este firma Euro Insol. Evenimentul organizat chiar de către administratorul judiciar şi constă în dinamitarea ultimilor metri cubi de stanca, pentru intalnirea celor doua fronturi de excavatie din subteran. Se marcheaza astfel intrarea in etapa finala de executie a acestei galerii cu o inaltime de cca. 4 metri si o lungime de peste 16,5 km prin inima muntelui. Odata cu intalnirea celor doua fronturi de excavatie se apropie de final lucrari care au inceput in anul 1984, peste 15 km din lungimea totala a galeriei fiind deja betonata. Realizarea strapungerii inseamna o etapa semnificativa in desfasurarea graficului privind realizarea termenului de Punere in Functiune la primul grup hidroenergetic de 55 MW, din cadrul proiectului de amenajare complexa Siriu-Surduc-Nehoiasu, cu o valoare totala a investitiei de peste 500 milioane euro. Centrala Nehoiasu II valorifica, din punct de vedere hidroenergetic, cea mai mare cadere hidraulica din tara aflata in executie, cca 488 metri, obtinandu-se intr-un an mediu hidrologic o energie de 146,2 GW/an.
Realizarea strapungerii inseamna o etapa semnificativa in desfasurarea graficului privind realizarea termenului de Punere in Functiune la primul grup hidroenergetic de 55 MW, din cadrul proiectului de amenajare complexa Siriu-Surduc-Nehoiasu, cu o valoare totala a investitiei de peste 500 milioane euro.
Centrala Nehoiasu II valorifica, din punct de vedere hidroenergetic, cea mai mare cadere hidraulica din tara aflata in executie, cca 488 metri, obtinandu-se intr-un an mediu hidrologic o energie de 146,2 GW/an.