Peste 190 de sancţiuni aplicate şi 7 infracţiuni constatate, în cadrul acţiunilor desfăşurate în ultima săptămână de poliţiştii buzoieni pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul operaţiunilor cu produse cerealiere şi de panificaţie.
În perioada 14 – 20 septembrie, peste 160 de poliţişti ai structurilor de investigare a fraudelor, ordine publică şi poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au acţionat în cadrul Planul de acţiune iniţiat de Inspectoratul General al Poliţiei Române pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor în domeniul producerii, prelucrării, depozitării şi comercializării produselor cerealiere şi de panificaţie.
În activităţile desfăşurate, au fost angrenaţi şi reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău.
Au fost executate, în total, 239 de controale, dintre care 55 la societăţi comerciale, 20 la persoane fizice şi 164 la autovehicule ce efectuau transporturi de produse cerealiere şi de panificaţie.
În urma activităţilor desfăşurate, au fost constatate 7 infracţiuni la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, de comiterea cărora sunt suspectate 4 persoane.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat în dosarele penale întocmite de poliţişti a fost estimată la 310.445 de lei.
De asemenea, au fost aplicate 193 de sancţiuni contravenţionale, 25 dintre acestea pentru nereguli constatate la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, una la O.U.G. 12/2006 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei pe filiera cerealelor şi a produselor procesate din cereale şi 167 la alte acte normative.
Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 67.440 de lei, iar a bunurilor ridicate în vederea confiscării a fost de 85.809 lei.
Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor, împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Buzău au efectuat verificări la o societate agricolă din judeţ şi au stabilit că agentul economic deţinea cantitatea totală de 254 de tone de floarea soarelui într-un depozit autorizat situat pe raza comunei Jirlău, judeţul Brăila.
În urma prelevării de probe şi analizării acestora, precum şi după compararea cu stocul scriptic din evidenţa contabilă, s-a stabilit că pentru cantitatea de 68.310 kilograme de floarea soarelui, administratorul firmei nu deţinea documente de provenienţă, fapt pentru care s-a dispus măsura sancţionării contravenţionale conform Legii nr. 12/1990, cu amendă în valoare de 6000 de lei şi confiscarea cantităţii de 68.310 kilograme de floarea soarelui.
Totodată, s-a stabilit că în perioada 2008- 2013, în calitate de persoană fizică neautorizată, administratorul ar fi desfăşurat, în paralel cu activitatea societăţii, şi activitate de producţie agricolă pe suprafeţe cuprinse între 291 şi 427 de hectare fără a evidenţia veniturile obţinute din comercializarea cerealelor.
În cauză s-a întocmit dosar penal, urmând a se efectua cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
Poliţiştii au întocmit dosare penale pe numele a doi bărbaţi în vârstă de 58, respectiv 44 de ani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.
În urma verificărilor efectuate de poliţişti, a rezultat că cei doi, în calitate de persoane fizice neautorizate, ar fi înfiinţat culturi agricole pe suprafeţe de teren luate în arendă şi proprietate personală şi nu ar fi declarat veniturile obţinute din valorificarea produselor agricole recoltate.
Prin aceasta, cei în cauză s-ar fi sustras de la plata TVA cu suma de 15.416, respectiv 60.050 de lei.
În urma verificărilor efectuate în cazul unei societăţi comerciale ce are ca principal obiect de activitate cultivarea cerealelor, a rezultat că administratorul nu ar fi înregistrat în evidenţa contabilă venituri obţinute din comercializarea cerealelor în valoare de 218.620 de lei, sustrăgându-se în acest fel de la plata obligaţiilor către bugetul statului cu suma de 34.979 de lei.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală prevăzută şi pedepsită de art. 9 lit. „a” şi „b” din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.