comercianti, consumatori, etnobotaniceCei aproximativ 100 buzoieni consumatori cunoscuţi de substanţe din categoria etnobotanicelor – dintre care, conform statisticilor Instituției Prefectului, 60-70 la sută sunt liceeni -, dar și ”dealerii” acestora, vor cam trebui să-și pună pofta-n cui, dacă Parlamentul va adopta, în procedură de urgență, proiectul de lege votat în ședința de ieri. Și, bineînțeles, dacă organele abilitate vor și aplica viitoarea lege.

Proiectul de lege prevede posibilitatea ca autorităţile să poată adopta măsuri de precauţie, precum blocarea mărfii, retragerea de pe piaţă, interzicerea utilizării produselor, suspendarea activităţilor, publicităţii sau, după caz, închiderea provizorie a locaţiilor în care se desfăşoară aceste operaţiuni. Actul normativ, realizat după model polonez, prevede obligaţia ca, de la intrarea în vigoare a legii şi publicarea normelor de aplicare, toate magazinele care comercializează produse susceptibile de a avea efecte psihoactive să fie reautorizate, cheltuielile necesare autorizării căzând în sarcina solicitantului.

Mai mult, în cazul în care operaţiunile supuse controlului sunt efectuate prin internet, autorităţile statului vor putea solicita Ministerului Comunicaţiilor şi  Societăţii Informaţionale să întreprindă demersurile care pot fi efectuate conform legii pentru a bloca site-urile respective pe care se face publicitate la acele produse.

O parte importantă a legii se referă la incriminarea penală cu închisoarea a acelora care realizează comerţul cu astfel de produse. Astfel, de exemplu, fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiiţile prezentei legi, efectuează operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. De asemenea, tot în categoria infracţiuni se înscrie şi publicitatea făcută oricăror produse pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte psihoactive, faptă care se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 3 ani.

De altfel, sunt prevăzute şapte tipuri de infracţiuni în proiectul de act normativ, care pot conduce până la aplicarea unor sancţiuni cu închisoarea de până la 20 de ani, în cazul în care comercializarea unor asemenea produse a avut ca efect decesul unei persoane. Mai mult, aceste infracțiuni vor intra în competenţa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.