Drumul vinului din judeţul Buzău, unul din cele auditate de specialiştii Comisiei Europene pentru că există suspiciuni privind cheltuirea banilor europeni, a fost recepţionat astăzi. Drumul care a costat peste 24 de milioane de euro are o lungime de aproape 60 de km şi leagă cele mai importante puncte turistice din judeţ.
Lucrările au început în 2009 şi pentru că proiectul după care s-a construit a fost făcut în 2004, costurile de execuţie au crescut faţă de valoarea iniţială stabilită în urma licitaţiei. Consiliul Judeţean Buzău a primit finanţare pentru modernizarea drumului prin proiectul operaţional regional al UE axa 2 , îmbunătăţirea infrastructurii de transport locale şi regionale. Deşi evaluat prin proiect la 97 de milioane de lei, drumul a fost executat cu doar 40 % din valoare de către firma care a câştigat licitaţia: Colas Drumuri. Auditorii Comisiei Europene au verificat calitatea lucrărilor şi alocările de fonduri în aprilie însă până în prezent nu au trimis raportul de audit autorităţilor locale. Preşedintele CJ Buzău , Victor Mocanu spune că :” drumul aşa cum arată, apreciez că corespunde normelor, numai cine ştiu eu, e rău intenţionat, poate spune că are deficienţe grave, este un drum care va folosi locuitorilor judeţului Buzău şi nu numai lor”. La Ministerul Dezvoltării Regionale s-a vorbit săptămâna trecută despre anumite nereguli în derularea acestui proiect, în special legate de înlocuirea materialului folosit la asfaltare.Constructorul spune că au fost tronsoane care au ridicat probleme şi implicit au necesitat suplimentări de fonduri însă neagă că ar fi folosit o altă soluţie tehnică decât cea din proiectul iniţial
Directorul adjunct al firmei Colas drumuri , Mircea Vlădescu a declarat că nici nu se pune în dicuţie schimbarea soluţiei tehnice, defapt componenentele asfaltului au fost modificate dar ele sunt conform standardelor.”Toată zona dintre DN 10 şi Haleş a fost cu argilă, am făcut decoperte de 2 m şi mai mari au necesitat costuri suplimentare desigur dar ne-am încadrat în cei 10% prevăzuţi”, a adăugat constructorul drumului.Suplimentarea bugetului iniţial pentru modernizarea drumului a fost necesară pe de altă parte şi pentru supratraversarea descoperirilor arheologilor în zona Pietroasele.Una peste alta până la prezentarea raportului de audit al Comisiei Europene, drumul este o binefacere pentru săteni.Aceştia spun că turiştii care vin să viziteze zona se mai opresc şi prin poarta lor şi cumpără vin. Drumul Vinului din judeţul Buzău leagă Drumul naţional 10 Buzău – Braşov de localităţile Merei, Pietroasele, Monteoru. Turiştii au posibilitatea să călătorească între Vulcanii Noroioşi, Tabăra de sculptură de la Măgura, Castrul roman şi aşezările cu hipocaust din Pietroasele dar şi staţiunea balneo climaterică Sărata Monteoru.