cumparaturi, miel, pastePerioada premergatoare Sarbatorilor Pascale reprezinta un moment de varf pentru activitatea comerciala, astfel incat Protectia Consumatorilor a dispus o serie de controale la nivel national, pentru a verifica modul de comercializare a produselor specifice Paştelui.

In aceasta perioada, sunt verificate produsele alimentare de post, produsele din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolata, vopsea de oua, vin, precum şi alte produse foarte vandute in aceasta perioada, potrivit unui comunicat emis, ieri, de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.

In acest context, ANPC recomanda consumatorilor sa cumpere produse alimentare perisabile (peşte, oua, carne etc.) numai din locuri special amenajate şi autorizate, care respecta conditiile igienico-sanitare specifice.

Vanzatorii trebuie sa comercializeze marfa numai in locuri autorizate, sa respecte data durabilitatii minimale sau data limita de consum, stabilite de producator şi, nu in ultimul rand, sa pastreze alimentele la temperaturile recomandate, pentru fiecare aliment in parte. Pentru produsele preambalate se verifica, in plus, starea ambalajelor (integritate, etanşeitate, salubritate), respectarea cantitatii nete sau a volumului net declarate de producator, modul de informare a consumatorilor asupra elementelor de identificare şi caracterizare ale produselor, precum şi afişarea  pretului in mod vizibil şi intr-o forma neechivoca.

La cumpararea celui mai vandut tip de carne din aceasta perioada, carnea de miel, inspectorii de la Protectia Consumatorilor ne dau cateva sfaturi despre cum ar trebui sa decurga achizitionarea. Carnea trebuie neaparat cumparata doar din macelarii, magazine alimentare sau alte locuri autorizate. Chiar daca au un pret mai mic, produsele vandute pe trotuare sau in portbagajele autoturismelor ne pot pune chiar şi viata in pericol. Totodata, carnea trebuie sa prezinte ştampila sanitar-veterinara, sa fie elastica şi sa nu prezinte o suprafata lipicioasa şi urat mirositoare. Aceste sfaturi sunt valabile şi in cazul in care doriti sa cumparati alte tipuri de carne sau peşte.

Data fiind perioada, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a mai emis o serie de sfaturi, pentru achizitionarea oualor şi a vopselei de oua.

„Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta, iar la spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu galbenuşul. Verificati data durabilitatii minimale, care este inscrisa pe ambalaj, in cazul oualor ambalate, sau pe un afiş, impreuna cu alte informatii, precum categoria de calitate, de greutate, o mentiune a metodei de creştere etc.”, se arata intr-un comunicat emis, ieri, de ANPC.

In ceea ce priveşte vopseaua de oua, cei de la Protectia Consumatorilor ne dau trei sugestii: sa cumparam vopseaua de oua numai din locuri autorizate, sa urmarim incadrarea produsului in data durabilitatii minimale şi, sub nicio forma sa nu folosim alte tipuri de vopsea, cum ar fi cea tipografica sau pentru textile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.