produse traditionale buzoieneConsumatorii români vor putea deosebi produsele tradiţionale autentice de cele false, după ce autorităţile au schimbat legislaţia privind atestarea acestor produse. Mai mult decât atât, vor fi eliminaţi de pe piaţă producătorii care se foloseau de eticheta „produs tradiţional“ pentru a creşte preţul, cu toate că nu foloseau nici reţete vechi, nici ingrediente de calitate.

Peste nouă luni, în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale – registru care va publica anual pe site-ul Ministerului Agriculturii produsele care respectă criteriile şi sunt recunoscute ca atare – o parte din aceste produse nu se vor mai regăsi, după ce pe 11 decembrie 2013 a intrat în vigoare un ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia consumatorului privind atestarea produselor tradiţionale.

Conform legislaţiei în vigoare, produsul tradiţional este produsul fabricat pe teritoriul naţional şi pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziţia lui aditivi alimentari, care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de obţinere sau prelucrare tradiţional şi care se distinge de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii.

Faci dovada reţetei şi primeşti atestarea

Pentru a atesta un produs tradiţional trebuie depus un caiet de sarcini care va conţine următoarele elemente: numele produsului (trebuie să fie unic), descrierea caracteristicilor produsului tradiţional, descrierea caracteristicilor materiilor prime, descrierea caracteristicilor ingredientelor, descrierea metodei de producţie specific locală, descrierea elementelor specifice privind ambalarea, descrierea elementelor care definesc specificitatea produsului finit, fotografia şi descrierea desenului pe secţiune, cerinţele minime şi procedurile de verificare şi control al tradiţionalităţii produsului, capacitatea de producţie realizată.

O noutate în noua legislaţie este limitarea cantităţii pe care o poate produce un producător de produse tradiţionale. Este raportată pentru un an şi nu poate depăşi cantitatea medie de 150 kg sau litri pe zi total produs atestat şi nu mai mult de 400 kg sau litri pe zi total produse tradiţionale atestate. Singura excepţie este pentru pâine şi produse de panificaţie tradiţionale, care nu pot depăşi cantitatea medie de 300 kg pe zi total produs tradiţional atestat.

Un alt element de noutate şi de garantare a atestării unui produs este obligativitatea prezentării de date şi înscrisuri, referinţe bibliografice legate de vechimea produsului, care trebuie să demonstreze transmiterea unei tradiţii de la o generaţie la alta şi din care să rezulte legătura istorică a produsului tradiţional cu locul de producţie sau o declaraţie de notorietate din partea unei asociaţii locale a producătorului de produse tradiţionale.

Reatestarea produselor existente

Cei care au deja pe piaţă un produs tradiţional trebuie să-şi refacă documentaţia până pe 11 septembrie 2014, pentru a se verifica dacă produsul mai corespunde noii legislaţii. Până la începutul lunii februarie, doar doi agenţi economici s-au interesat de reatestarea produselor, urmând să-şi evalueze posibilitatea continuării activităţii de fabricare a produselor tradiţionale.

Astfel, celebrii covrigi de Buzau, dar si carnatii de Plescoi, cunoscuti nu doar in tara ci si in lume trebuie reatestati ca produse traditionale. Altfel ei nu vor mai putea fi vanduti. Potrivit unor noi norme impuse de Ministerul Agriculturii, astfel de produse nu se mai pot face in bucataria proprie, ci in spatii care sa respecte un anumit flux de productie si anumite compartimentari.

16 producatori din judetul Buzau au la dispozitie 9 luni sa–si reatesteze produsele traditionale daca mai vor sa le mai vanda.  Mai précis, ei trebuie sa respecte anumite conditii in procesul de fabricatie. O alta noutate legislativa ii obliga pe producatori sa ateste faptul ca preparatul pe care il produc este unul cu traditie pentru zona respectiva. Mai mult, cantitatea de preparate traditionale nu poate fi mai mare de 150 de kilograme de produs pe zi, pentru majoritatea produselor, sau 300 de kilograme in cazul painii. Unele voci sustin ca noile reguli impuse vor scadea automat numarul produsele traditionale de pe piata. Nu mai putin adevarat este ca, prin aceasta masura, vor disparea din galantare, produsele contrafacute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.