
După scandalurile din consiliile locale Pogoanele, dizolvat de drept, si Calvini, unde Tribunalul Buzău a admis cererea primarului de desființare a miniparlamentului local, iar sentința ar putea rămâne definitivă și irevocabilă, aleșii locali de la Valea Râmnicului nu au convins încă instanța care este motivul pentru care nu au reușit să conlucreze. După termenul de pe 15 octombrie, instanța a decis repunerea pe rol a cauzei, ceea ce înseamnă că cererea primarului Ion Sandu de dizolvare a Consiliului Local de la Valea Râmnicului va fi rejudecată. Astfel că, susținerea pe care a avut-o din parta a 8 aleși nu a fost suficientă pentru a combate declarațiile celorlalți 7 consilieri. Urmează ca instanța să stabilească și termenul când dosarul va ajunge din nou pe masa magistraților.
La Valea Ramnicului, consilierii PSD nu s-au putut intelege nici in ruptul capului cu ceilalti membri ai Consiliului, pentru că, spun ei, nu vor sa inteleaga ca doi dintre alesi, unul PDL si unul PRM, trebuie sa paraseasca deliberativul local pentru ca au pierdut sustinerea partidelor pe listele carora au candidat. In lunile februarie si martie, nu s-a votat vreo hotarare de consiliu din lipsa de cvorum. Nici sedinta din aprilie nu s-ar fi tinut legal. Asa ca, pe 5 iulie, primarul localitatii a depus in instanta o cerere completatoare la cea de dizolvare a Consiliului Local, iar toate hotararile care s-au emis ulterior introducerii actiunii de dizolvare, înrgistrată pe 23 aprilie, sunt nule de drept.
Cum au stat, de fapt, lucrurile? În urma alegerilor locale din anul 2012 s-a constituit Consiliul Local format din 15 persoane: șase consilieri locali PSD – 40%, patru consilieri locali PNL – 26,7%, trei consilieri locali PDL – 20%, un consilier local PP-DD – 6,6% si un consilier local PRM – 6,6%. Ca urmare a alegerilor parlamentare, viceprimarul PDL a fost exclus din partid, pentru ca si-ar fi neglijat formatiunea pe care o reprezenta. La fel si consilierul PRM. Consilierii PDL si unul de la PDL au votat pentru excluderea consilierilor respectivi din Consiliul Local. Nu acelasi vot a fost dat de cei ai PNL, doi de la PDL si cei de la PP-DD si PRM, în asentiment cu primarul localitatii, care nu doreste un alt viceprimar. Primii spun că, potrivit Legii 215/2001 și Legii 393/2004, cei doi exclusi isi inceteaza de drept mandatul.