Confortul vieţii de la oraş este încă departe şi un vis de nerealizat pentru mulţi dintre locuitorii judeţului Buzău. Cu aproape 60 % dintre gospodării fără apă curentă şi toalete în fundul curţii, buzoienii se situează peste media pe ţară în ceea ce priveşte racordarea la reţelele de canalizare. Autorităţile locale spun că au cheltuit bani mulţi pe proiecte pentru apă şi canalizare, proiecte care au rămas doar pe hârtie.
Gabriela Zahiu s-a mutat de la oraş la socri în comuna Brădeanu după ce a rămas fără serviciu. Obişnuită cu traiul la oraş i-a venit greu să meargă pe ploaie pe viscol la toaletă în fundul curţii. A tot sperat că se va face canalizare în comună şi îşi va putea face baie în casă. A rămas cu speranţa şi până acum în 15 ani de când locuieşte la ţară a făcut 3 wc-uri.” De când stau aici am făcut mai multe toalete, că de suntem mulţi şi nu mai le putem folosi. Le astupăm şi facm altă groapă. Avem şi mai în spatele curţii , şi acolo aproape de gardul vecinilor. Ce să facem ne-am obişnuit, de unde să mai visăm la baie în casă. Am stat la oraş şi acolo aveam tot confortul, la ţară e mai greu, fie vară, fie iarnă te duci prin curte repede că n-ai de ales” , ne spune Gabriela Zahiu.
Născuţi, crescuţi şi după zeci de ani de viaţă la ţară, oamenii din Brădeanu nici nu au termen de comparaţie cu traiul de la oraş. Spun că de când se ştiu au mers la toaletă în curte şi acum la bătrâneţe e mai greu să-şi facă wc -ul în casă.” Ei, la 70 de ani trăiţi numa aci ce să mai vrei wc în casă. Ăsta e al doilea că le-am făcut mai adânci, dar nu mai are zile multe cred că-l mai folosim două-trei luni, după aceea altu. Iarna când bate vântul tare, repede mergem , ne îmbrăcăm gros să nu îngheţăm şi gata în casă. Nu e bine dar cum altfel? ” ne povesteşte Coman Mihăilă.
Mulţi dintre oamenii de la ţară nici măcar nu folosesc hârtie igienică la toaleta din curte,darămite să tragă apa sau să se spele pe mâini. Pentru cei care s-au retras la ţară şi au folosit o viaţă baia din apartament, lipsa de confort e o problemă. Şi-au făcut băi în casă, cu toaletă, iar ca să le poată folosi au construit fose septice. Odată ce au ieşit la pensie soţii Nica s-au decis să investească într-o baie modernăca cea pe care au avut-o la Buzău. ” Când ne-am mutat i-am spus soţului că trebuie să ne facem baie, să pot să mă spăl şi eu la cadă, să nu ies noapte din casă la wc, să pot folosi maşina de spălat. Acum le am pe toate dar tot e greu , neavând apăcurentă, am montat hidrofor lângă puţ şi tot ne chinuim, la toaletă punem apă când nu mai este în rezervor cu bidonul de plastic.” spune Elena Nica.
Autorităţile comunei Brădeanu au primit de anul trecut, din noiembrie, undă verde pentru proiectul de canalizare în valoare de 9,2 milioane de lei, proiect cotat cu punctaj maxim pe ţară însă banii nu au ajuns nici până la această oră.
Ştefan Nistor,primarul comunei Brădeanu: ” am făcut proiecte peste proiecte, dar vedeţi culoarea politică nu ne-a ajutat. anul trecut am făcut un proiect la ministerul mediului şi suntem pe prima poziţie în ţară. Dar banii nu au venit. Mai aşteptăm, ce altceva să facem. Pentru noi ,administraţia comunei a fost prioritar dar noi nu avem posibilitatea să investim atâţia bani. Cu sumele pe care le-am cheltuit cu proiectele puteam să facem noi 1 km de canalizare. Acum pe acest proiect vrem să facem reţea de apă de câte 4 km pe satele Brădeanu şi Smârdan, în prima fază. „
În comuna Brădeanu trăiesc peste 1300 de suflete dar doar în 67 de gospodării există fose septice şi prin urmare toalete în locuinţe.