amenzi, cauciucuri, eticheta, masini, obligatii, soferiAnvelopele vor fi etichetate în ceea ce priveşte eficienţa consumului de combustibil şi alţi parametri esenţiali, începând din noiembrie 2012, conform normelor europene. Astfel, pentru a respecta decizia Comisiei Europene, precum şi Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului din 25 noiembrie 2009 privind etichetarea pneurilor în ceea ce priveşte eficienţa consumului de combustibil şi alţi parametri esenţiali, se vor introduce etichete pentru cauciucuri. Potrivit proiectului de lege, cumpărarea anvelopelor se va face în funcţie de informaţiile de pe eticheta. Eticheta va conţine consumul de carburant, distanţa de frânare pe carosabil umed,  nivelul de zgomot la exterior, durata de viaţă a anvelopei. Noile prevederi vor intra în vigoare de la 1 noiembrie 2012. De la această dată, producătorii sunt obligaţi să pună etichete pe toate anvelopele comercializate. Etichetele lipite pe anvelope vor fi practic nişte autocolante, pe care vor fi trecute informaţii precum la articolele electrocasnice. Va fi o scală care indică eficienţa energetică şi care arată cât de poluantă este anvelopa. Cei care nu vor respecta noua lege, vor putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 9.000 şi 20.000 de lei.  Constituie contravenţie şi se sancţionează după cum urmează:

a) nerespectarea prevederilor art. 4  al Regulamentului cu amenda de la 18000 lei la 20000  lei;

b) nerespectarea prevederilor art. 5 al Regulamentului cu amenda de la 12000 lei la 15000 lei;

c) nerespectarea prevederilor art. 6 al Regulamentului cu amenda de la 9000 lei la 11000 lei; d) nerespectarea prevederilor art. 4 din prezenta hotarare.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Protecţia Consumatorilor. Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului verbal ori, după caz de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevazute la art. 5, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.